Log könyvtár nem írható - adjál neki CHMOD plugins/log/logs -> 777


Hír: Sikertörténet a levenduladíszek készítése Abonyban - Fotógalériával
(Kategória: Közmunkaprogrammal kapcsolatos információk)
Küldte: Sajtóreferens
2017 október 16 hétfő - 19:23:02


kozfoglalkoztatasi_kiallitas_abony_abony.hu_2017.jpg
Óriási elismerések érték nemrégiben az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. dolgozóit az Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon, ahol a közmunka-programban megtermelt konyhakerti növényekkel és a kézműves levendulatárgyakkal mutatkoztak be.

Köztudomású, hogy a mezőgazdasági mintaprogram keretében néhány évvel ezelőtt megkezdődött a jótékony hatású növény termesztése. A nyáron betakarított virágokat szárítás után a holt szezonban dolgozzák föl, így a téli foglalkoztatás is biztosítva van. A közfoglalkoztatásban dolgozó asszonyok különböző kézműves tárgyakat, pl. párnákat, zsákokat és egyéb kisméretű, illatosító textilformákat állítanak elő.

A képre kattintva fotógaléria nyílik!
Abony standja leginkább a levenduladíszektől és a zamatos zöldségektől-gyümölcsöktől illatozott, ahol szívesen időztek és vásároltak a turisták.


Gáspár Csaba, Feketéné Farkas Ildikó, Sulyok Istvánné és Vargáné Molnár Márta a pavilonban (balról jobbra)

- Nagyon jól sikerült a kiállítás mind szakmailag, mind emberileg - meséli büszkén Gáspár Csaba, az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. - Az volt a célunk, hogy megismertessük tevékenységünket, de egyúttal Abonyt is propagáltuk. Nagyon jó volt látni, hogy a többi településen hogyan működik a közfoglalkoztatás, sok ötletet gyűjtöttünk, és adtunk tovább. Úgy gondolom, hogy sokkal jobb így pénzt adni az embereknek, mint segély formájában. Ők is értékes tagjai a társadalomnak, még ha keresik is a helyüket. Számukra is van egyfajta cél kitűzve. Az embereim a csillagos eget is lehozzák, mert meg vannak becsülve. A kiállítás után összehívtam a lányokat, és tájékoztattam őket az eredményekről. Jövőre, egy sorsolásos rendszerben 6-8 főt el fogunk vinni, hogy érezzék át ezt az örömet, amit átéltünk, hiszen az ő kezük munkáját dicsérik - magyarázza az ügyvezető.

A rendezvényen mintegy 130 kiállító képviseltette magát. Pest megyéből négy település kapott lehetőséget: Újszilvás, Tápiószőlős, Nagykáta és Abony. 

- Nagy örömünkre szolgált, hogy Pest megyéből a négy kiállító település között lehettünk. Úgy gondolom, hogy első kiállítóként nem vallottunk szégyent - kezdi Vargáné Molnár Márta közfoglalkoztatás-szervező. - Voltak ugyan mások is, akik levendulával érkeztek, de kevesen voltak olyanok, akik ennyiféle és ilyen különleges darabbal rukkoltak volna elő, mint mi. Ezen kívül a mezőgazdasági terményeinket is bemutattuk, Sulyokné Rozika nagyon ízlésesen pakolta össze a kosarak tartalmát. Természetesen a közfoglalkoztatásban azok is leteszik a névjegyüket, akik pl. kátyúznak. Ezeket a feladatokat egy prospektus keretében igyekeztünk bemutatni. Összességében nagyon színvonalas rendezvény volt, ahol rengeteg tapasztalatot szereztünk - egészíti ki az előzőket.A legegységesebb, legharmonikusabb kiállító Abony volt

- Értékesítettünk is, bár az csak lehetőség volt, nem cél. Annál sokkal fontosabb volt számunkra, hogy sokan értékelték a látottatakat. Nagyon megdicsérték a kézimunkák készítőit, hogy aki varrta és töltötte a párnákat, olyan finoman dolgozta el, hogy nem találták a varrás helyét. A legegységesebb, legharmonikusabb kiállító címet is megkaptuk. Nagyon sokszínű, kétnapos, ízig-vérig igazi vásári forgatag volt, amit a kellemes időjárás csak tetézett - kapcsolódik be a beszélgetésbe Sulyok Istvánné, Rozika.

A levendula a fő profil

- A kiállításon bebizonyosodott, hogy egyeduralkodók vagyunk a levendulapárnák tekintetében. Rengeteg külföldi turista látogatta meg a pavilonunkat, de a magyarok körében is nagy tetszést aratott. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, és rettentő büszke voltam a lányaimra. Itthon mindennap látjuk ezeket a tárgyakat, de a kiállításon szembesültünk azzal, hogy ezek tényleg csuda klassz dolgok. Ezek az asszonyok nem csak a takarításban és a mindennapi dolgokban vesznek részt, hanem maradandót alkotnak, nagyon szép, kézműves termékek formájában - folytatja Gáspár Csaba

Az óriási sikeren felbuzdulva elhatározták, hogy a levendulázást magasabb szintre emelik. Még egyedibb tárgyakat készítenek majd, amelyről esztétikájában és minőségében már most elismeréssel szóltak.- Sok település specifikusan szakosodik egy-egy zöldségre vagy gyümölcsre, és abból próbál minden lehetőséget kihozni - mondja Vargáné Márti. - Mi a levendulakészítményeket szeretnénk tovább gondolni: rengeteg ötletünk van, hogyan tudnánk még különlegesebbeket alkotni, és természetesen szeretnénk még jobban népszerűsíteni. Ehhez különböző értékesítési lehetőségeket is keresünk, pl. területi képviselőhöz is csatlakozunk a termékeinkkel - avat be a részletekbe.

Az aszalásban is látnak fantáziát

- Mindemellett a gyümölcsösök jelenthetik még a jövőt - osztja meg az elképzeléseit a közfoglalkoztatás-szervező. - Ha termőre fordulnak a szilva- és sárgabarackfáink, az aszalás is a feldolgozás egy lehetősége lehetne. Jelenleg tárgyalunk a Belügyminisztériummal aszalógép beszerzéséről. Hűtőkonténerünk már van, így ki tudjuk tolni a gyümölcsök eltarthatóságát - részletezi.

A helyi lakosság is egyre inkább megismeri és tetszését fejezi ki a közmunka-program eredményei iránt, amely visszaköszön többek között a rózsákban, a köztisztaságban vagy a járdaépítésben. A konyhakerti növényekkel, a virágpalántákkal és a levenduladíszek előállítóival, készítőivel találkozhatunk pl. a piacon, vagy a szabadtéri rendezvényeken is.
 
Gratulálunk az elismerésekhez és további sok sikert kívánunk!

Darányi Erika

A 100 %-ban illatos, levendulavirággal töltött csecsebecsék kedvező áron vásárolhatók meg Abonyban, az alábbi árusítóhelyeken:
Piac- és Vásárcsarnok; Abonyi Lajos Művelődési Ház; Virágmindenség virágbolt (Kunfalviné); Agropont (Csernus); Kreatív-Boutique (Dudinszky); Divatüzlet (Szijjártóné); Design Sport és Divat (Szobonyáné); Gra-Fitt Papír, Írószer; Goods Market; Albertirsa Kertészet.

Kapcsolódó hírek:
- FOTÓGALÉRIA - Kezdődik a levendulaszüret Abonyban
- Díszítse, illatosítsa lakását a helyben készülő levendula díszekkel
- Egyszerű emberek nagy sikerei - Eredményesen működnek a közmunka-programok Abonyban - Képgalériával
- Abony is bemutatkozott az országos közfoglalkoztatási kiállításon
 Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://mentes.abony.hu/news.php?extend.4480 )