Log könyvtár nem írható - adjál neki CHMOD plugins/log/logs -> 777
POZÍCIÓ --->   Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely

Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely


 
Az abonyi "Abonyi Lajos" Falumúzeumot 1959-ben alapították. Alapítója Györe Pál, Abony város díszpolgára, aki 2006. januárjában távozott közülünk.
 
Az alapítástól nyolc évnek kellett eltelnie addig, amíg a községi tanács épületet tudott adni a gyűjteménynek, melyet 1967. novemberében a 18. század végén épült granáriumban mutattak be.

 


Létrehozásához az a cél vezetett, hogy a 22 ezer holdas alföldi település megszűnőben lévő tanyagazdálkodásának eszközeit begyűjtsék, a paraszti világhoz kapcsolódó, de fogyatkozó, eltűnőben lévő kismesterségek használati tárgyaival együtt. Másfélezer szépen karbantartott tanyának és a bennük élő családok megélhetését biztosító szorgalmának kívántak emléket állítani.
 
A Csák-nemzetség építtette magtár teljes felújítása csaknem két évet vett igénybe, míg 1983. augusztusában a folyamatosan gyűjtött tárgyakból, eszközökből új kiállítás várta a nagyközség lakosságát.

 


A földszinti enteriőr egyike az aratás, csépelés, magtisztítás eszközeit és az aratókoszorúkat, míg a másik a tanyai jószágtartás és szőlőművelés eszközeit mutatja be. Az emeleti rész egyik felében a kötélgyártó, a szíjgyártó, a takács, cipész műhelyének részletei, tárgyai, a másikban a konyha-kamra sarok berendezési tárgyai, a tartósítás (káposztasavanyítás, aszalás, lekvárfőzés), valamint a tejfeldolgozás, disznóvágás munkaeszközei láthatóak.
A gazdasági udvar 40 m2-es fészere alatt a tanyavilág személy- és teherszállító járművei; a szántáshoz, vetéshez ekék, boronák, rögtörő, oldalozó, vetőgépek; az istállózó álattartáshoz szecskavágó járgány, morzsolók és az ezermester paraszti ész kifundálta szártépő látható; de tábori kohó és kovácsműhely is megtekinthető - teljes cséplőgarnitúrával -, és az egykori abonyi Önkéntes Tűzoltóság szerkocsijával együtt. Itt áll a gépmeskút, a parlagi galambok galambdúca, a lekvárfőzéshez haasznált katlan, valamint tűzrakó nyársaláshoz, bográcsoláshoz - túrázó iskolások számára.

Délidőben pedig megkondítható a Harkányi báró uradalmának egykori cselédharangja is.

Mindezeknek, s a téglagyár területén lévő Téglatárunk megtekintésére szívesen várja az érdeklődőket az abonyi múzeum.
Állandó kiállítások:

  • Barangolás öreg emlékek között
  • Hegyesi János kötélgyártó műhelye
  • Filo Mihály kovácsműhelye
  • Moldován András szíjgyártó műhelye
  • Tóth Károly takácsműhelye

Nyitva tartás:
Hétfő: zárva
Kedd: 09:00-13:00
Szerda: zárva
Csütörtök: 13:00-17:00
Péntek: zárva
Szombat: 09:00-13:00
Vasárnap: zárva
 
Csoportok előzetes bejelentkezése esetén nyitvatartási időn kívül is lehetőség van a látogatásra. Előzetes bejelentkezés az 53/360-075-ös vagy az 53/360-096-os telefonszámon.


Elérhetőségek:
Cím:
2740 Abony Vasút u. 16.
Tel/Fax: 53/360-075 vagy 53/360-


Jegyárak:
Felnőtt belépő: 300 Ft.
Diák belépő: 150 Ft.
Nyugdíjas belépő 150 Ft.

Ingyenes belépés:
70 év felett, 6 éves kor alatt, szakmai belépővel rendelkezők, ICOM, közoktatásban és felsőoktatásban dolgozó pedagógusok, illetve oktatók.