POZÍCIÓ --->   Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely

Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely


Az abonyi "Abonyi Lajos" Falumúzeumot 1959-ben alapították. Alapítója Györe Pál, Abony város díszpolgára, aki 2006. januárjában távozott közülünk.

Az alapítástól nyolc évnek kellett eltelnie addig, amíg a községi tanács épületet tudott adni a gyűjteménynek, melyet 1967. novemberében a 18. század végén épült granáriumban mutattak be.
Létrehozásához az a cél vezetett, hogy a 22 ezer holdas alföldi település megszűnőben lévő tanyagazdálkodásának eszközeit begyűjtsék, a paraszti világhoz kapcsolódó, de fogyatkozó, eltűnőben lévő kismesterségek használati tárgyaival együtt. Másfélezer szépen karbantartott tanyának és a bennük élő családok megélhetését biztosító szorgalmának kívántak emléket állítani.

A Csák-nemzetség építtette magtár teljes felújítása csaknem két évet vett igénybe, míg 1983. augusztusában a folyamatosan gyűjtött tárgyakból, eszközökből új kiállítás várta a nagyközség lakosságát.
A földszinti enteriőr egyike az aratás, csépelés, magtisztítás eszközeit és az aratókoszorúkat, míg a másik a tanyai jószágtartás és szőlőművelés eszközeit mutatja be. Az emeleti rész egyik felében a kötélgyártó, a szíjgyártó, a takács, cipész műhelyének részletei, tárgyai, a másikban a konyha-kamra sarok berendezési tárgyai, a tartósítás (káposztasavanyítás, aszalás, lekvárfőzés), valamint a tejfeldolgozás, disznóvágás munkaeszközei láthatóak.
A gazdasági udvar 40 m2-es fészere alatt a tanyavilág személy- és teherszállító járművei; a szántáshoz, vetéshez ekék, boronák, rögtörő, oldalozó, vetőgépek; az istállózó álattartáshoz szecskavágó járgány, morzsolók és az ezermester paraszti ész kifundálta szártépő látható; de tábori kohó és kovácsműhely is megtekinthető - teljes cséplőgarnitúrával -, és az egykori abonyi Önkéntes Tűzoltóság szerkocsijával együtt. Itt áll a gépmeskút, a parlagi galambok galambdúca, a lekvárfőzéshez haasznált katlan, valamint tűzrakó nyársaláshoz, bográcsoláshoz - túrázó iskolások számára.

Délidőben pedig megkondítható a Harkányi báró uradalmának egykori cselédharangja is.

Mindezeknek, s a téglagyár területén lévő Téglatárunk megtekintésére szívesen várja az érdeklődőket az abonyi múzeum.
Állandó kiállítások:
 • Az abonyi tanyák üzenete a mának
 • Barangolás öreg emlékek között
 • Hegyesi János kötélgyártó műhelye
 • Filo Mihály kovácsműhelye
 • Moldován András szíjgyártó műhelye
 • Tóth Károly takácsműhelye

Időszaki kiállítások:
 • Betlehemi kiállítás (2008.12.01-2009.01.15.)

Kiadványok:
 • Abony Sportja (Diószegi László - Györe Pál - Kiss Mihályné - Skultéti Sándor - Torjányi János - Tóth Ernő - Vígh Sándorné szerk.)
 • Abonyi barangolások (Múzeum Baráti Kör)
 • Száz éves az abonyi városháza (Györe Pál)
 • Út menti keresztek Abonyban (Györe Pál)