POZÍCIÓ --->   Hírek


modern-fashion-2019-new-year-wordart-element.pngAbonyban a 2019-ben is számos igényes, illetve rendhagyó kulturális esemény történt, amelyről a következőkben próbálunk összegzést írni.
Ezek szerves részei voltak a kiemelt városi programoknak is – gondoljunk csak a megemlékezésekre, amelyeken az általános iskolák és a gimnázium kiváló műsorokkal szerepeltek. Március 15-én a Nagyabonyi Színkör bemutatta A Görgei korsója című rövid színdarabját, illetve a társulat az abonyi színjátszás tiszteletére műsorára tűzte Kisfaludy Károly „A kérők” vígjátékát. Mellettük a Bihari Ifjúsági Stúdió a „Reflektor”-t mutatta be, továbbá a rendszerváltás 30 éves múltjára is reflektáló „Ti amo, Balaton!”-t, a Bihari Gyerekszínház pedig egy bájos „Musical show”-t. A „hazai” darabok mellett további vendégelőadások várták a leginkább az apróságokat a Kultúra Háza mesebérletének keretén belül, amelynek része volt Halász Judit grandiózus koncertje is a Varga István Városi Sportcsarnokban. A Körút Színház bérlete a felnőtt közönséget célozta meg.
A művelődési ház szakköreinek hagyományos éves előadásaira ugyancsak nagy érdeklődés volt. A Dalok Estje, Nóta délután a népdal szerelmeseinek kedvezett. A Parázs Táncszínház fennállásának öt éves jubileumát ünnepelte. A hagyományos pünkösdi Fúvószenekari és Mazsorett Találkozón a helyi művészek mellett vidéki csapatok játszottak a katolikus templom előtt.
A Tó Party ugyancsak ötödik alkalommal rengette meg a Mikes-tavat. A délelőtti főzőverseny után a Groovehouse, Fresh és a Kerozin zenekar gondoskodott a retro hangulatról. A hagyományos Kézműves Napot a Kertbarát Kör Termény bemutatója tett még színesebbé. A Zenés Esték keretén belül a Bereki Sramli az Oktoberfest hangulatát hozta el Abonyba. Ismét volt Lovas Napok és Erős Emberek Versenye is.
A fiataloknak szánt megmérettetések: a József Attila Szavalóverseny, a Városi Versmondó Verseny és a Györe Csaba Helytörténeti Vetélkedő rengeteg iskolásnak okoztak örömet. Nyáron összesen négy tábor várta a gyermekeket a Kultúra Háza szervezésében: a helytörténeti és helyismereti tábor, kreatív tábor, „ismerkedés a kultúrákkal”, illetve a „szeresd az állatokat!” tábor.
Kik látogattak el Abonyba az idén? Nálunk járt Malek Andrea a Studio11 Ensemble zenekarral Valentin napon, a Dumaszínháztól Dombóvári István, Bellus István, Kiss Ádám, Szobácsi Gergő, Hadházi László és Misumbe Dávid Dennis, Nyári Károly és Nyári Aliz, augusztus 20-án Palya Bea, illetve a Yesyes zenekat, az idősek világnapi esten Peter Srámek. Szulák Andrea Molnár György és koncertzenekarának vendégeként énekelt, Janza Kata Szabó P. Szilveszterrel lépett fel, decemberben pedig a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes adta elő „A bandá”-t. Ismeretterjesztő előadást Dr. Erdélyi Zsolt tartott az észak-koreai diktatúráról, az „emberi bestiákról” pedig Doszpot Péter és Antal Gábor. Az idei év kiemelt könyvbemutatói Csanád Lászlóhoz, Kovács Violettához és Schäffer Erzsébethez kapcsolódtak.
Két horror témájú szabadulós játék is várta a borzongani vágyókat. „A vérfarkas éjszakája” a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében futott februárban, októberben pedig a volt Vadaspark erdejében menekültek a játékosok a feladványok után.
Milyen kiállítások kerültek bemutatásra? Valamennyi állatbarátot várt a Galamb, Díszmadár és Díszbaromfi kiállítás a sportcsarnokban. A Színvarázs Foltvarró Szakkör munkái ismét elvarázsoltak mindenkit. Szilágyi Dávid fotói, gyönyörű gobelin munkák, Szabados Ildikó festményei és Bene László adventi képeslapjai mutatkoztak be a Kultúra Háza aulájában. A Falumúzeumban megnyílt egy rádiótörténeti kiállítás Wlassits Nándor és Nagy László gyűjteményéből.
Az összefogás megható jegyében valósult meg a Melody Band estje Szarvák Bence megsegítéséért. Az adventi időszakban sem maradtak programok nélkül a lakosok.
A Mikulásvárásban kivette a részét a Körszínház „Ki legyen a Mikulás?” című előadásával, továbbá a Napsugár Életmód Klub ugyancsak vásárt tartott. A Városunk Fejlődéséért Egyesület jóvoltából meggyújtották a négy adventi gyertyát, amelyek köré a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola, a Somogyi Imre Általános Iskola, a Gyulai Gaál Miklós AMI, az Egyedül Nem Megy Alapítvány és az Andante Kamarakórus szervezett műsort. A város decemberi programrepertoárja egy korcsolyapályával is bővült, amelynek ünnepélyes megnyitóján mikulás korcsolyázott, Túri Lajos, majd a Gríz zenekar lépett fel. A rá következő hétvégén fényfestés, cukorkaágyú, tűzijáték, illetve a TRIÁSZ zenekar gondoskodott a jó hangulatról, a 28-át pedig a sportcsarnokban VR játékok, majd a Főtéren a Lesz vigasz zenekar Előszilveszteri bulija várta az érdeklődőket – hála a helyi vállalkozóknak.
A folytatás nem marad el! 2020-ban is rengeteg izgalmas program fogja gazdagítani a várost, beleértve a helyi csoportok, illetve a vendégelőadók műsorait.
 
Jandácsik Pál
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.december.30.hétfő - 17:50:38
Nyomtatóbarát változat email valakinek