POZÍCIÓ --->   Hírek


img_4137.jpg2019. november 30-án az Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely épületében (Abony, Vasút út 16.) különleges tárlat nyílt Úttörő rádió kísérletek Abonyban – A rádió hőskora címmel.
A kiállítás egyik része az első magyar, Abonyhoz köthető rádió kísérletezőről szól: Fábián Istvánról, a másik a megboldogult Nagy László grandiózus rádió gyűjteményének egy töredékének felhasználásával a rádiókészülékek „evolúcióját” mutatja be a ’40-es évektől egészen a ’90-es évekig.
A megnyitót nagyon nagy érdeklődés övezte. Megtelt a kiállítótér. A megnyitó kezdetén Szacskó Levente, a Bihari Ifjúsági Stúdió fiatal művésze énekelt egy dalt, majd Korbély Csabáné, a Múzeum Baráti Kör elnöke mutatta be Fábián Istvánt, akiről méltatlanul keveset tud az abonyi lakosság – holott technikatörténeti jelentőségű a neve. A trianoni bizonytalanság után ugyanis úttörője volt annak, hogy Magyarország általa hívójelet kapjon a nagyvilágban!
Korbély Csabáné a beszédében részletesen beszámolt erről:
„Fábián István 1908-ban január 31-én született és szüleivel a Nagykőrösi úton ma is álló Kazinczy kúriában lakott. Innen adta le az első hívójeleket. Édesapja országgyűlési képviselő volt.  A ceglédi Kossuth Lajos Főgimnázium tanulójaként ott találkozott Mende Jenővel, a hazai rádiótechnikai szakírás megteremtőjével, aki akkor fizikát tanított. A fiatalember nagy érdeklődéssel hallgatta tanára előadásait, melyek arra sarkallták, hogy többet tudjon meg erről az ismeretlen területről.
Akkoriban már Perényi Sándor, aki szintén lelkes rádióamatőr volt, boltot nyitott a jelenlegi falumúzeum szomszédságában. Gyakran keresték fel különböző alkatrészekért az ország más területén élő rádióamatőrök is ezt a helyet. Ezzel könnyebbé vált Fábián István számára is a szükséges kellékek beszerzése, amiben segítséget kapott Perényi Sándortól, aki gyakran utazott a fővárosba, beszerezve barátja számára a szükséges dolgokat.
Sajnos Fábián István fiatal szervezetét megtámadta a tbc, ezért tanulmányait nem folytatta tovább a gimnázium keretei között, de elkezdett behatóbban foglalkozni a rádiózással, különösen a rövidhullámokkal. Első tapasztalatait a Tátrában végzett gyógykezelések alkalmával szerezte, ahol akkoriban kezdődött az amatőrök intenzív szervezése. Rendszeresen hallgatta a Rádió Wien adásaiban sugárzott morzetanfolyamot és levelezésben állt az osztrák amatőrökkel. Végre 1926 őszén elkészült az eddigi vevőkészülék mellé egy adó is. Szerény 3 wattos teljesítménye volt, mégis nagy érdeklődést váltott ki egész Európában. A 18 esztendős István a WAA azonosító jelet választotta, melyben a W Magyarországot, az első A Abonyt, a második A pedig az első rádióamatőrt jelezte.  40 méteres hullámsávban forgalmazott, a legnagyobb távolság, amit elért 2500 km volt. /Algéria/. Egy másik abonyi amatőr Siller István ezt később kiterjesztette és elérte a 17 700 km-t. Később a WAA hívószám EWAA-ra változott. Az E betű Európát jelezte Fábián István hívójelében.
A gazdasági válságban birtokuk csődbe jutott, mindenüket eladva 1929-ben elhagyták Abonyt. Ekkor István már nagybeteg volt, hívójeléről, publicisztikájáról nem lehetett hallani többé. 1930-ban hagyta itt a földi létet, mindössze 22 évesen.  Ne feledjük el, hogy ez a fiatalember önerejéből valósította meg az ország első amatőr rádióállomását és indította el hazánkban az amatőr rádiózást. Készülékei, pályafutásának emlékei testvérhez, Fábián Pálhoz kerültek, aki a 30-as években Pirtó községben élt, onnan jelentkezett be.
Ez a rövid története az abonyi rádióamatőrök történetének, akiket később több is követett, nyilván már nem csak házilag összerakott készülékeket használva. Az, hogy erről ma itt beszélhetünk, és néhány eszközt megmutathatunk a kezdetekről Wlassits Nándornak köszönhetjük! Az általa végzett kutatás, a megírt könyv tette lehetővé azt, hogy megtudjuk ezt a történetet. Az még inkább hatalmas és önzetlen cselekedet, hogy az összegyűjtött tárgyakat visszajuttatja oda, ahol ez a történet kezdődött!”
A megnyitón jelen volt Wlassits Nándor is, aki néhány érdekességgel bővítette Fábián István élettörténetét. Hálás köszönet az ajándékozásának! Ezúton köszönjük Molnár Gábornak, az Abokom Nonprofit Kft. munkatársának, hogy elszállította Gyuláról a kiállítási anyagot, illetve köszönjük Györe Tibor munkáját!

img_4020.jpg

A tárlatot kiegészítette az abonyi rádióamatőr: Kenéz Béla egy működő antik Orion rádióval és egy Morze-készülékkel.
A felnőtteket a kiállításhoz kapcsolódó keresztrejtvény várja, a gyermekek pedig kipróbálhatják a Morze-készüléket! A tárlat jövő tavasszal is megtekinthető lesz!
 
Nyitva tartás:
Kedd: 9:00-13:00
Csütörtök: 13:00-17:00
Szombat: 9:00-13:00
Az iskolás és egyéb csoportok, érdeklődők az intézmény nyitva tartási idején túl is bejelentkezhetnek tárlatvezetésre az 53/360-075-ös telefonszámon! A vállalkozó kedvű, idősebb gyermekekből álló csoportok érdekes Morze-feladatokat oldhatnak meg: Mentsük meg a Titanic utasait, akadályozzuk meg a marslakók invázióját!
 
img_4000.jpg

Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.november.30.szombat - 20:40:34
Nyomtatóbarát változat email valakinek