POZÍCIÓ --->   Hírek


73423471_727930484388999_2058369944260706304_n.jpgAz 1956-os forradalom és szabadságharc a 20. századik magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt, amely a sztálinista terror ellen robbant ki. Mint ahogy sok szabadságharc, ez is a fiatalok kezdeményezésével indult meg – kezdetben békés tüntetéssel október 23-án. A megmozdulás még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt, miután a pártvezetés sortüzet adott a fegyvertelen tömegre. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval csapatainak teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát. Tudták, hogy a Szuezi válság miatti kényes nemzetközi politikai helyzet miatt a nyugati nagyhatalmak nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget. November 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerő miatt a forradalom végül elbukott.
Évtizedekig az 1956-os eseményeket a pártállami hatalom ellenforradalomnak bélyegezte és elítélte, de a rendszerváltás után megváltozott az események hivatalos megítélése. 1989 óta nemzeti ünnep október 23.
A 63. évfordulós megemlékezésen Kavecsánszkiné Pál Erika, a Kinizsi Pál Gimnázium igazgatója mondott beszédet a Kultúra Háza színháztermében, majd a gimnázium diákjai adtak egy szívhez szóló műsort. Ezt követően a Millenniumi Emlékkertben történt meg a koszorúzás a Blaskó Sándor által készített emlékmű előtt. Végezetül az emlékezők a gimnázium falán található Magas István emléktáblánál rótták le tiszteletüket a nemzeti emigráció jelképe előtt. Beszéde után Király Béláné egy Magas Istvánról szóló tablóval ajándékozta meg az intézményt.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.október.23.szerda - 13:40:33
Nyomtatóbarát változat email valakinek