POZÍCIÓ --->   Hírek


img_7235.jpgA gyermekkori izomelhalás – orvosi nevén Duchenne-féle izomdystrophia – egy rendkívül ritka, örökletes, veleszületett betegség, amely az izomsejtek fokozatos pusztulásával jár. A mozgásért felelős izomsejtek helyét az izommunkára képtelen zsírszövetek és kötőszövetek töltik ki, így a beteg az évek során egyre gyengébb lesz, végül már a saját ellátására is képtelenné válik. Leginkább a fiúkat érinti a Duchenne-szindróma; 3600-ból egyet. Sajnos ebbe az egy főbe esett az abonyi, jelenleg 17 éves Szarvák Bence is, aki a betegség olyan stádiumában jár már, hogy képtelen felkelni az ágyából, gépi lélegeztetésre szorul. Ez óriási lelki terhet ró a családjára. A szükséges orvosi segédeszközök beszerzése növeli az anyagi nehézségüket, holott azok „csupán” arra szolgálnak, hogy Bence megfelelő életkörülmények között élhessen.

Október 18-án 19 órai kezdettel az abonyi Kultúra Házában egy Jótékonysági Esten énekeltek és táncoltak a helyi és vidéki tehetségek a megsegítéséért Csizmadia Gyula, a Melody Band vezetőjének hívó szavára. Népszerű slágerek, popdalok töltötték meg a színháztermet Zámbori Anett, Murvai Julika, Vince Icus, Steinitzer Erika, Tamasi Era, Fajka Zsanett, Majercsik Lili, illetve Nagy Kriszta előadásában, aki az est konferansziéjanként is remekelt. Mellettük Barati László Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttese ropta a színpadon és részt vettek a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, illetve a Kinizsi Pál Gimnázium tanulói is.
A családtagok mellett az est fővédnöke, Dr. Berkó Attila kormánymegbízott szintén köszönetét fejezte ki a nemes megmozdulás miatt. Külön köszöntette a megjelent alakuló Képviselő-testület tagjait és az új polgármestert, Pető Zsoltot, bízva abban, hogy a városvezetés még számos hasonló rendezvényt támogat a jövőben, amely a lakosok megsegítésére szerveződik.
A Kultúra Háza dolgozói azzal tudták segíteni a rendezvény sikerességét, hogy a helyszínt és a technikát bocsátották rendelkezésre.
A műsor végén valamennyi fellépő egy hangos sikollyal kívánta közvetíteni az energiát Bencének és családjának.

Ha Ön, kedves olvasó, nem tudott eljönni az Estre, de ugyancsak szeretne adományozni neki, még megteheti Szarvák Zoltán számlaszámán: 11773425-05159446.
A család köszöni valamennyi résztvevőnek, jószívű adakozónak a segítséget!
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.október.19.szombat - 14:09:47
Nyomtatóbarát változat email valakinek