POZÍCIÓ --->   Hírek


dsc_0958.jpgAugusztus 17-én a római katolikus nagytemetőben két rendkívül nagyformátumú, abonyi lokálpatriótáról emlékezett meg az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre: Abonyi Magyar Imréről, aki idén 80 éve született, illetve id. Skultéty Sándorról, aki 20 évvel ezelőtt hunyt el.
Mindketten más-más módon, de sokat dolgoztak a város kulturális életéért, mi több, a művelődési ház berkein belül tették ezt. A megemlékezésen nem csupán a Múzeum Baráti Kör tagjai vettek részt, hanem családtagok, rokonok is, akik virággal rótták le a tiszteletüket előttük.
Megemlékező beszédeket Korbély Csabáné, a Múzeum Baráti Kör elnöke mondott, aki mindkét személyt jól ismerte, tisztelte. A következőkben az ő beszédeit közöljük!

Abonyi Magyar Imre 1939-ben született egy tősgyőkeres, abonyi négygyermekes család tagjaként, és 2010-ben hunyt el. A nyolc általánost a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában végezte el, ahol tanárai hamar felfedezték rajztudását és a festészet iránti érdeklődését. Ez az érdeklődés határozat meg továbbtanulását is. Felvételt nyert a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba, ahol 1957-ben érettségizett. Tanárai közül kiemelkedik M. Kiss Pál művészettörténész.
dsc_0964.jpgA Tisza Bútorgyárban helyezkedett el, és kitanulta az asztalos szakmát is. 41 évet töltött el egy munkahelyen, főtechnológusként ment nyugdíjba 1998-ban. 1962-ben házasodott meg, három gyermekük született.
A munka mellett festett, főleg akvarelleket, de az olajfestészet is kedves volt számára. Fő témái Abony, az Alföld, a Tisza, a tanyavilág, a Balaton, a Mátra vidéke, a gyümölcs-és és virágcsendéletek voltak. Számtalan kiállítást rendeztek műveiből, de az első volt számára a legemlékezetesebb, melyet Abonyban, a Falumúzeumban, 1983-ben nyitottak meg.
Élete során több elismerésben is részesült. Megkapta a
- Munka Érdemrendet,
- a Könnyűipar Kiváló dolgozója kitüntetést,
- 2004-ben az Abonyiak Abonyért díjat,
- 2007-ben az ABA-NOVÁK díjat.
"Csak az erős ember ismeri a szeretetet, csak a szeretet érti meg a szépséget, csak a szépség teremti meg a művészetet." - írta Richard Wagner. Ez az idézet kifejezi Abonyi Magyar Imre életfilozófiáját.
Erős és határozott ember volt, akiben rengeteg szeretet lakozott. Nem kellett kérni sem, magától ajánlotta fel segítségét számtalan alkalommal. Hívő, érdeklődő emberként, művészként nagyon sok közösség tudhatta tagjának: így az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre, a művelődési ház Kertbarát Köre, a budapesti Párizsi Szalon Művészeti Csoportja, a szolnoki Galéria Baráti Kör. Mindenhol szerették és elismerték őt. Számtalan festményén jelenik meg a szeretett két torony, városa iránti ragaszkodásának szimbóluma.
dsc_0968.jpgAbonyi Magyar Imre egész életével és lelkével Abonyt szolgálta. 2010-ben Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete posztumusz Díszpolgári címet adományozott számára.
Sokszor sejlik fel előttem az alakja, félmosolya, csendes nyugalma. Nagyon emlékezetes marad számomra a Virágzó Abony c. kisfilm forgatása is, amikor a kertjében mutatta meg az ámuldozó forgatócsoportnak munkáit. Halk, megfontolt szavait ezek a képkockák megőrzik majd az utókornak, hogy ne feledjük Őt!
Nem feledjük, hiszen még halála után is mecénása a szeretett városnak! Feleségén, Ilonkán keresztül a mai napig minden évben két képe kerül átadásra a Múzeum Baráti Kör rendezvényein ajándékként a boldog tulajdonosoknak! Alkotásai által most is jelen van a lelkünkben! Élhetne még, hiszen csak most lenne 80 éves. Korán itt hagyott bennünket.
Köszönjük Imre a munkádat, azt a rengeteg segítséget, szép példát, melyet adtál az elhivatottságoddal és az életeddel!
 
Nem tudom elfelejteni az évezred utolsó augusztus 20-ját, amikor azt a szomorú hírt kaptunk, hogy elhunyt id. Skultéty Sándor, akit a város apraja-nagyja olyan jól ismert.
dsc_0982.jpgIsmert, mint kiváló tanárt, népművelőt, birkózó edzőt, amatőr színészt, rendezőt, kedves barátot, ismerőst, és nem utolsósorban csodálatos édesapát, nagypapát. Minden területen maradandó dolgokat alkotott, akármelyik szegletét tekintjük a munkásságának. Ennek elismeréseként megérdemelten kapta meg Abony Város Díszpolgári címét.
Sokszor és sokat beszéltünk már a birkózó sportban betöltött szerepéről, melyről a legsikeresebb tanítvány, Varga János a Nemzet Sportolója, nagyon sokat és szépen megemlékezett már. Rajta kívül még számtalan abonyi birkózó, sportoló gondol Sanyi bácsira szeretettel és tisztelettel a sportágért és értük végzett munkája miatt.
Személy szerint a mi ismeretségünk már nagyon régi keletű volt. Úgy ismertem meg, mint az apukám régi gyerekkori barátját, aki később tanárom lett, majd évek múltán, amikor a művelődési ház vezetője volt, a rendezvények során rengetegszer találkoztunk.
Kiváló vezető volt, aki pezsgő kulturális életet teremtett Abonyban. Ennek elismerése volt a Kiváló Művelődési Ház cím, amelyet akkoriban nagyon kevesen tudhattak magukénak! Korát megelőzve határon túli kapcsolatokat is ápolt az intézmény.
Az Ő vezetése alatt, néhány régi mellett sok új szakkör, klub jött létre. Felsorolni is hosszú lenne ezeket.  Az egyik legismertebb a Búzavirág Néptáncegyüttes volt, amely sikert sikerre halmozott. Ugyancsak hatalmas szerepe volt abban, hogy Abonyban a sok-sok évtizedes múltra tekintő amatőr színjátszás hagyományai nem szakadtak meg, sőt kifejezetten virágzott a keze alatt. Ebben a munkában az egész család segített, főleg Bella néni, aki osztozott ebben a szenvedélyben.
dsc_0983.jpgNem kímélte a sors, de mindig optimista és előre tekintő, segítőkész ember volt. Megtapasztalhattam ezt akkor, amikor nyugdíjba vonulása után a bezárt intézményt kellett újraéleszteni. Az intézmény részbeni felújítása után kétségbeesetten kerestük a művelődési ház újbóli felvirágoztatásának lehetőségeit. Ekkor kerestem meg Sanyi bácsit, akivel hosszú órákat konzultáltunk, hogy mit hogyan kell, kellene csinálni, hogy ismét élet költözzön a házba. Szeretettel fogadott, segített, amiben csak tudott. Ötleteket adott, feltárta előttünk szerteágazó kapcsolatrendszerét, hogy előbbre jussunk! Mai napig hálával gondolok rá ezért!
Ott volt az Abonyi Napló újság újraindításakor is. Rengeteg írással, visszatekintéssel segítette az újság színvonalának emelését. Később elkezdte írni az amatőr színjátszás történetét, ami hatalmas és hiányt pótló mű. Ezt egészítettük ki a magunk szerény eszközeivel későbbi évek színdarabjainak felsorolásával.
Nem lehetett Őt pótolni, hiányát most is érezzük, mint minden olyan emberét, aki tiszta szívvel és lélekkel, elhivatottsággal viszi véghez azokat a dolgokat, melyekbe belefogott. Sanyi bácsi ilyen ember volt, akinek derűs lénye, mosolya, a belőle áradó nyugalom mindig előttünk marad és hiányozni fog.
dsc_0999.jpgSanyi bácsi 20 éve hagyott itt bennünket, rá emlékezünk, de nem tudjuk feledni azokat sem, akik vele együtt nyugszanak ebben a sírban. Szeretetett felesége, Bella néni – ahogy a szép és tartalmas házasságok során mondani szoktuk – a „másik fele” volt Sanyi bácsinak! Vele és családjával volt teljes az élete. Nyugodjanak békében!
 
Cikk: Korbély Csabáné
Szerk.: Jandácsik Pál
Fotók: Király Borbála
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.augusztus.22.csütörtök - 18:27:43
Nyomtatóbarát változat email valakinek