POZÍCIÓ --->   Hírek


imgp9366.jpgA Kinizsi Pál Gimnázium rajz- és vizuális kultúra középszintű érettségi gyakorlati vizsgájának munkáiból állított össze kiállítást Molnár Gyöngyi, az intézmény egyik tanára. Brumár Viktória (12. c), Mucsi Bianka (12. a) és Raffai Miranda Margaréta (12. a) portfólióját tekinthetik meg az érdeklődők a Kultúra Háza aulájában.
Az érettségin egy művészettörténettel foglalkozó feladatlapot töltöttek ki a diákok, a szóbeli részben pedig egy nyolc munkából álló portfóliót védtek meg a bizottság előtt, amelynek az összeállítása szigorú feltételek között zajlott. Lehetőleg az utolsó két tanév ideje alatt kellett elkészülniük az anyagoknak. A szempontok szerint az összeállítás tartalmaz két munkát, amelyet az alkotó sikeresnek tart, kettőt, amelyet kevésbé ítél meg jónak, egy olyan alkotást, amit a legkedveltebb technikával hozott létre, egy tárgy tervezésének a dokumentációját, egy tanulmányrajzot, egy képet és szöveget együttesen alkalmazó kompozíciót, illetve egy szabadon választott téma tetszőleges feldolgozását.
Nagyon ritka, hogy három diák érettségizik egy évben rajzból. Általában egy fő választja ezt a tantárgyat, vagy egy sem. A korábbi érettségizők közül kettő művészeti pályára készült. Egyikük Blaskó Kata volt. Mivel ilyen "sokan" készültek idén, úgy döntöttünk, hogy kiállítjuk a munkákat, hiszen elegendő anyaggal rendelkeztünk, és érdekes lehet egy laikus számára is, hogy "mi fán terem a rajz érettségi" – számolt be az abony.hu-nak Molnár Gyöngyi. – imgp9367.jpgA jelenlegi három kiállító közül ugyan egyikük sem készül művészeti pályára, de hobbi szinten biztosan fognak a továbbiakban foglalkozni a képzőművészettel. Látszik a szeretet a munkáikon. Ez egy életre szóló szerelem. Eredetileg csak Viki készült már kilencedik osztálytól céltudatosan a rajz érettségire, Bianka és Vanessza (Miranda) csak tizenegyedik osztálytól. A művészetek iránti szeretetükből választották ezt a tárgyat. Bianka nagy meglepetésnek bizonyult, mert szinte a nulláról kezdte, és rohamtempóban fejlődött. Kiváló, gyönyörű munkái születtek. A védésén tapsot kapott a bizottságtól, ami nem mindennapi egy érettségin.
A kiállítás nagyon tanulságos lehet mindenki számára, különösen pályaválasztás előtt állóknak, akik így kedvet kaphatnak ehhez a megmérettetéshez.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

65272348_1033828090143800_8627215874496921600_n.jpg
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.június.29.szombat - 12:28:17
Nyomtatóbarát változat email valakinek