POZÍCIÓ --->   Hírek


11.kalwaria_zebrzydowska.jpgHosszú előkészítés után a 7. b osztályos tanulók és szüleik Lengyelországba utaztak. Sokat dolgoztak azért, hogy az ehhez szükséges pénzt előteremtsék (papírgyűjtés, adventi -, anyák napi vásár, büfé…)
Az osztályfőnöki órákon és a történelem órákon megbeszéltük a programokat, a hozzájuk tartozó történelmi eseményeket. A gyerekeknek külön feladatokat adtam ki.
Hajnalban indultunk és délután már Krakkóban a Székesegyházat kerestük fel. Felmásztunk a toronyba a Zsigmond-haranghoz, lementünk a királyi sírokhoz. Utána a szállásunkra mentünk, amely gyönyörű erdei környezetben volt. A fák között megbújva álltak az összkomfortos faházak.
Másnap először az UNESCO Világörökséghez tartozó Kalwaria Zebrzydowski zarándokhelyet kerestük fel, majd II. János Pál pápa szülővárosába Wadowicébe utaztunk. Itt megkóstoltuk a Kremowkát, a pápa kedvenc krémesét. A délutánt Auschwitz-Birkenauban töltöttük. Gyereke és felnőttek egyaránt megrendülve hallgatták az idegenvezetőt és nézték a kiállítás anyagát. A birkenaui táborlátogatás rövidre sikerült, mivel az eső közbeszólt.15.auschwitz.jpg
Harmadnap korán keltünk, mivel már 8 órára belépőnk volt Wieliczkába, a sóbányába. Több mint 2 órát töltöttünk a mélyben, ahol a sóbányászat történetével, eszközeivel ismerkedtünk meg, s gyönyörködtünk a sóból faragott szobrokban, kápolnákban, termekben.
Délben Krakkóban a Főtéren szabadprogramként mindenki nézelődhetett, vásárolhatott, ehetett, ihatott. Krakkói Napok rendezvény keretében hatalmas volt a nyüzsgés, a vásári forgatag. Utána felgyalogoltunk a Wawelhez, a királyi várhoz. Felkerestük a királyi lakosztályokat, majd lementünk a Sárkánybarlanghoz. Már nagyon fáradtak voltunk, de egy rövid szabadidő után megérkezve a szállásra, ez a gyerekeken nem látszott.
Reggel gyors pakolás után Zakopane felé vettük az irányt, ahol siklóval felmentünk a Glubalowka-hegyre. A panoráma felejthetetlen. Végül a piacon mindenki megvehette ajándékait (sajtot, cukorkát, bőrpapucsot…).
Nemcsak a látnivalók miatt lesz emlékezetes ez a kirándulás. A közös élmények, játékok, beszélgetések, a buszon írt dolgozat ( felnőttek is írták) is erősíti  közösségünket.
Nagyon fáradtan, de annál több élménnyel tértünk haza.

26.krakk.jpg
 
Az abony.hu-nak beszámolt: Dudás Lászlóné
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.június.13.csütörtök - 15:59:41
Nyomtatóbarát változat email valakinek