POZÍCIÓ --->   Hírek


   Hat általános iskolásokból és egy gimnazistákból álló csapat mérte össze tudását a Györe Csaba Helytörténeti Vetélkedő döntőjén, 2019. május 17-én Abonyban.

   Az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre és az Abonyi Lajos Művelődési Ház által szervezett vetélkedőt azok a diákok nyerhették meg, akik a legjobban ismerik Abony múltját, de a mai történésekkel is tisztában vannak, és a történelem fontosabb kérdései, fogalmai sem okoznak túl nagy fejtörést számukra. A vetélkedés jó hangulatban telt, a csoportok abszolút csapatmunkában, együtt oldották meg az ötletes és olykor nehéz feladványokat. A vetélkedő döntőjét Jandácsik Pál, a Művelődési Ház dolgozója vezényelte.

A képekre kattintva fotógaléria nyílik a döntő legizgalmasabb pillanataiból!

- Egy város akkor rendelkezik megtartó erővel, ha van, ami odaköti az embereket. Hiszem, hogyha egy kisgyermekben már iskoláskorban kialakul a város történelme iránti érdeklődés, az később is nehezebben hagyja el azt a helyet. Példa erre néhai Györe Csaba is, aki már gyermekkorában is gyűjtötte a tárgyakat a falumúzeum számára. Természetesen nem mindenkiben lehet kialakítani a múlt iránti érdeklődést, ehhez azért olyan személyiséggel, családi háttérrel, tanári támogatással kell rendelkeznie egy gyermeknek, hogy ez kialakulhasson. A fiatalokat is érdekli Abony múltja, de meg kell találni a korosztályuknak megfelelő feladatokat ezzel kapcsolatban - fogalmazta meg lapunknak Korbély Csabáné, a Művelődési Ház ny. igazgatója.   A diákok által kidolgozott feladatokat szakavatott zsűri értékelte. A zsűri elnöke Nagy Józsefné, a Somogyi Imre Általános Iskola történelem szakos pedagógusa, tagjai: Szendrei-Juhász Ágnes, a Kinizsi Pál Gimnázium történelemtanára és Egedi Orsolya, a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola történelem szakos tanára voltak.

Eredmények:
I. helyezett: Hungária
II. helyezett: Deákegylet
III. helyezett: 7. töri
továbbá a Kinizsi Pál Gimnázium csapata külön lett díjazva.
További csapatok: Histöry, Sporttöry és Értékmentők.    
(Forrás: Művelődési Ház)

Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd


A helytörténeti vetélkedő rövid története

A vetélkedőt városi szinten először 2015-ben rendezték meg a Kultúra Házában. Az eredeti sémát, ami az egész verseny alapkoncepciója, néhai Györe Csaba tanár úr dolgozta ki, akkor még a Somogyi Imre Általános Iskola számára. A vetélkedő többfordulós volt már akkor is és rendkívül változatos kérdések, feladatok jellemezték, ami a gyermekeket nagyon érdekelte. Korbély Csabáné javaslatára rendezték meg először városi szinten, több iskola bevonásával. Györe Csaba örömmel tett eleget a felkérésnek, és összeállította és levezényelte az első városi vetélkedőket. Segítőjeként Tarjányi István vett részt, aki szintén történelem tanár volt Abonyban és a Múzeum Baráti Kör titkára. Nagy sikerrel indult a sorozat. Györe tanár úr 2017 áprilisában elhunyt. Ettől az évtől már a Kultúra Háza dolgozói állították össze a kérdéseket.
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.május.21.kedd - 14:52:21
Nyomtatóbarát változat email valakinek