POZÍCIÓ --->   Hírek


   Iskolánk már második éve szervezi meg a kirándulást Tápióbicskére, mellyel emléket kívánunk állítani néhai kollégánk, Györe Csaba tanár úr számára. Csaba minden évben megszervezte és elvitte az érdeklődő diákokat a Tápióságba.

   A dicsőséges tavaszi hadjárat 170 éve lezajlott győztes csatájának helyszínére az idén is ellátogattunk. Több heti szervezés után végre utazásra készen álltunk. Április 04-én, csütörtök délután indultunk busszal az iskola elől 38 tanulóval. Igyekszünk minden diáknak lehetőséget biztosítani, hogy iskolai évei alatt legalább egyszer eljusson velünk Bicskére, így most is azok jöttek, akik még nem voltak az emléktúrán. Tápiószelén csatlakozott hozzánk a túravezetőnk, Lipák István bácsi, aki a Tápiószelei Természetbarát Klub egyik oszlopos tagja. Csabával gyermekként is ismerték egymást, a korábbi években Csaba által vezetett csoportokat is kísérte. Útközben többször megálltunk, hogy megismerjék a gyerekek Tápióbicske több történelmi emlékhelyét, sőt Szabó Jóska gyermekhonvéd kopjafájánál bemutatta Pista bácsi a gyermek életét.

   A végállomásunkra 16 óra körül érkeztünk meg, melyet nagyon vártak már a tanulók. Közép–Európa egyik legjelentősebb katonai hagyományőrző eseményén korhű ruhákban, a korszakhoz illő fegyverzetben elevenedett meg az 1849. április 4-én lezajlott ütközet. Volt lovas csata, ágyúdörgés, füst, puskaropogás, kardvívás, patakon átvágtatás, szalmaházak felégetése. A legszebb talán mégis a felvonulás volt a csata végén. Nagyon sok hagyományőrző honvéd repített vissza minket a múltba és mutatta be nekünk a tápióbicskei csatát.

   A Tápió hidjánál megtartott élő történelemóra elnyerte a diákok tetszését. A buszon hazafelé már többen bejelentkeztek a jövő évi emléktúránkra.    

   Ezúton szeretnék köszönetet mondani Lipák István idegenvezetőnknek, aki időt szakított ránk, és felidézte velünk a történelmet, valamint azt a sok tudásanyagot, amivel gazdagabbak lettünk. Reméljük, hogy jövőre ismét velünk utazik a Györe Csaba tiszteletére megrendezett emléktúrán!     

Az Abony.hu-nak beszámolt Farkas Annamária pedagógus.   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.május.06.hétfő - 14:12:28
Nyomtatóbarát változat email valakinek