POZÍCIÓ --->   Hírek


   2019. március 15-én Abonyban is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.

   Egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkre máig a szabadság szimbólumaként gondolunk. Az ünneplők kokárdát a szívük fölé tűzve érkeztek a Művelődési Házba, ahol az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport produkciói fogadták őket.
 
KLIKK a képre a fotógalériáért!

   Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

   A Kultúra Háza színháztermében, Abonyi Lajos írónk „A Görgei korsója” című elbeszélésének ötletét felhasználva, Király Béláné egyfelvonásos színdarabját mutatták be a Nagyabonyi Színkör tagjai, a Somogyi iskola tanárai és diákjai. A zenei aláfestést a fúvószenekar biztosította.

A történelmi visszapillantót követően az intézmények és szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a Művelődési Ház épületén lévő emléktábláknál.

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika

Videós összefoglaló a rendezvényről:

 
A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.


   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.március.16.szombat - 18:02:09
Nyomtatóbarát változat email valakinek