POZÍCIÓ --->   Hírek

"Magába zár" a kultúra Abonyban

Vérfarkas éjszakája Abonyban - Nagy sikerrel zárult a szabadulós játék

   Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely az idei évben is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal című országos programsorozathoz, melynek keretében „A vérfarkas éjszakája” című interaktív szabadulós játékra várták az érdeklődőket 2019. február 15-16. között, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a múlt hétvégén is.
 
   A felhíváshoz több száz kulturális központ és művelődési ház csatlakozott az ország minden szegletéből, sőt külföldről is, hogy a változatos és értékes programokkal a „MINDENNAP ÉRTÉKET ADUNK” jelmondatot hirdetve hangsúlyozzák, a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt.
 
   Az első „szabadulós” programot 2017-ben hívta életre az intézmény Abonyban, a Múzeumok Őszi Fesztiválja részeként, mely „Az Abonyi Ereklyék Fosztogatói” címmel a művelődési ház pincéjében valósult meg, a második pályának pedig a Falumúzeum ad otthont (A Falumúzeum szelleme), amelyre még mindig lehet jelentkezni.
 
   A kezdeményezés sikerén felbuzdulva a szervezők idén nagyobb teret adtak a programnak, „A vérfarkas éjszakája” címre keresztelt játékban már a Művelődési Házból kellett „kiszabadulni”. Az intézmény ebben az esztendőben a "Legkreatívabb reklámspot" elnevezésű versenyen is elindult egy a programot népszerűsítő videóval, mely különdíjat nyert.Jandácsik Pállal, a Kultúra Háza munkatársával, a „szabadulós” játék abonyi meghonosítójával beszélgettünk, kitérve az idei programra és annak fogadtatására is.

Abony.hu: Mi motivált a szabadulós játékok megszervezésében, miért érezted úgy, hogy élére kell állnod ennek a kezdeményezésnek? Honnan merítetted az ötletet? 

Jandácsik Pál: A szabadulós játékok nagyon kedvelt és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő programok Magyarországon, különösen a fiatal felnőttek körében. Szabadultam én is. Részben más játékok felépítése inspirált, de nagyon sok saját ötletem is volt. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, pályázat útján késztettük el 2017-ben az első játékot a művelődési ház pincéjében, majd a Falumúzeumban tavaly. A megoldásokat az adott helyszínhez kellett igazítanom, hiszen a rendelkezésre álló terek nem tekinthetők hagyományos szabaduló környezetnek. Ezért mindhárom játékban volt egy-egy csavar, amit fokozták a „húha” élményt.

Abony.hu: Mennyire értékeled sikeresnek az eddig megvalósult „szabaduló szobás” programokat? Mit gondolsz, miért vonzódnak az emberek ahhoz, hogy „bezárják őket valahová”, hogy aztán arra vágyjanak, hogy kiszabaduljanak onnan, és az áhított szabadságot - a negatív filmes példáktól eltekintve - csak különböző „nehézségek”, leginkább szellemi feladatok megoldásával érhetik el?

J. P.: A vérfarkas éjszakájával együtt három szabadulós játékot valósított meg a művelődési ház. Mindegyik nagyon népszerű volt. A Falumúzeumba például olyan emberek is betértek a játék miatt, akik egyébként nem múzeumba járók. A bezártság igazából illúzió, mert a játékvezetők bármikor leállíthatják a játékot. A kulcs megszerzése egy kaland, egy nagyon kellemes, interaktív élmény, ráadásul időre megy, mert mindhárom alkalommal egy órán belül kellett teljesíteni a különféle nehézségű szellemi feladatokat. Az első pályánál egy kis lexikális tudásra is szükségük volt a résztvevőknek, de több olyan feladványt is kiötlöttem, ahol a másodlagos, sorok mögötti jelentés elvontabb gondolkodást igényelt. A játékosok nagyon kreatívak, különösen a fiatalabbak, akik gyorsan ráéreznek a játék ízére. Ez sikerélményt ad nekik, fejleszti a problémamegoldó készségüket, ráadásul közben tanulnak is, mert a Falumúzeum szelleme helyismeretet, néprajzi és történelmi tudást nyújt.

Abony.hu: Az első és második szabadulós játékban Abony helytörténetét, múltját kellett leginkább ismerni. „A vérfarkas éjszakája”, legalábbis ami a címét és a reklámspotját illeti, merőben mást ígért az érdeklődőknek. A tapasztalatok alapján a kísértetiesség, a borzongás és a kultúra hogyan fér meg egymás mellett? Mesélj egy kicsit a játék részleteiről!

J. P.: A vérfarkas éjszakája már nem tekinthető hagyományos szabadulós játéknak. A maga nemében páratlan az országban. Nem tudok róla, hogy más művelődési ház próbálkozott volna hasonló programmal. Az első pálya egyetlen szoba volt, a Falumúzeum szellemében három játéktér van, de a harmadikban már összesen nyolc. Ráadásul a feladatok mellett más izgalmak is vártak a játékosokat: egy veszedelmes vérfarkas „kergette végig” őket a Kultúra Házában, amit a játék végén valahogy le is kellett győzni. A rém többször felbukkant, természetesen előre megtervezett módon és helyeken. A maszk már önmagában is félelmetes volt, még a száját is lehetett mozgatni, de eleve a pszichológiai nyomás, a tudat, hogy van ott valami, félelemmel töltötte el a játékosokat, akik gyakran heccelték is egymást. A játéknak hatalmas sikere lett, mert egyszerre nyújtott a fejtörők, logikai feladatok miatt okos és tartalmas szórakozást, illetve borzongást. Egy adrenalin bomba. Egy játékos a következőt nyilatkozta róla egy közösségi oldalon: „Túléltük a vérfarkasos abonyi túlélőhorrort!!! Aki nem próbálta, sajnálhatja, mert ez aztán valami elképesztően szuper volt! Ki is jelenthetjük, hogy a fiúk a legjobb futók :D Csak úgy sprinteltünk sikítva egyik helyszínről a másikra, és ki tudja mi jön utánunk; csak a sikolyokat hagytuk magunk mögött! Egyik legszuperebb túlélőjáték! Srácok, rakjátok le azt az xboxot, mert ez jobb, mint az Amnesia vagy bármelyik túlélő horrorjáték! Itt mi vagyunk a főhősök, és meglátjátok, milyen túlélő lények is vagytok valójában! Köszönjük szépen az élményt! Aki meg nem próbálta, ne nyilatkozzon, csak utána, de csinálja is végig!!!”

Abony.hu: Lesz negyedik széria is? Gondolkozol már a folytatáson?

J. P.: Igen, még idén szeretnék egy másik játékot. A léc már elég magasan van, de szeretem a kihívásokat.

Abony.hu: Úgy tudom, hogy a Kultúrházak éjjel-nappal reklámspot versenyén is elindultatok, egy a programot népszerűsítő videóval. Kérlek, mondj erről néhány gondolatot.

J. P.: A vérfarkas egyfajta kuriózum volt, nagyon sok országos hírportál, illetve nyomtatott médiafelület is megemlítette, továbbá egy videóban a programsorozat védnöke, Novák Péter is. Ez nagyon nagy elismerés. Több pályázatot is szokott ilyenkor indítani a Magyar Népművelők Egyesülete. A vérfarkast reklámspot pályázaton indítottuk, ahol különdíjat nyert. A programsorozat záró sajtótájékoztatójára március 1-én kerül sor Budapesten a KMO Művelődési Központban, ahol így Abony is képviselteti magát.

Gratulálunk a program eredményes megvalósításához és további színvonalas munkát kívánunk!

Darányi Erika     
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.február.27.szerda - 16:07:56
Nyomtatóbarát változat email valakinek