POZÍCIÓ --->   Hírek


szekely_szilard_abonyi_cukrasz_sikere_abonyban_abony_abonyhu_2018_3.jpg   Székely Szilárd cukrász fiatal kora ellenére nem ismeretlen a térség szakmai berkeiben. Az elmúlt években állandó szereplője volt a szolnoki Pelikán Kupa gasztronómiai kiállításnak, ahol minden alkalommal kivívta a zsűri elismerését cukrász különlegességeivel.

   Tehetsége okán sokak érdeklődését felkeltette. Ezúttal egy megtisztelő felkérésnek tett eleget a szolnoki Marcipán Cukrászda szakembere. Hogy miről is van szó pontosan, arról a Tisza-parton mesélt lapunknak.

- A szolnoki habos isler bemutatására vállalkoztam a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szeptember 23-án megrendezett „Határtalan édességek” elnevezésű szakmai kiállításon, ahol a résztvevők a Kárpát-medence tradicionális édességeit ismerhették meg közelebbről - ecseteli büszkén a helyi fiatalember.

A történet önmagában nem hangzik túl különösen, de ha belegondolunk, hogy a 21 éves abonyi cukrász egy megyei jogú város, jelesül Szolnok egyik leghíresebb süteményének képviseletében járt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete eseményén, a megyeszékhelyből és a cukrászdából egyedüliként, már elismerően bólinthatunk.

   A klasszikus habos isler híre mára az ország számtalan részére eljutott már, sőt a külföldieket is lenyűgözte, gyakran látogatnak el miatta a Tisza-parti városba.
 
- Az európai hírű édességet több mint 100 évvel ezelőtt, Szolnokon készítette el először Hegedűs László cukrászmester, melyet ma kizárólag Móra László kilencszeres világbajnok mestercukrász műhelyében, a Marcipán Cukrászdában készítenek - avat be a történetbe a fiatal cukrász. - A habos isler egy magas, főzött habos, kakaós linzerlapok közé töltött, fényes cukormázzal bevont sütemény - részletezi.


   Szilárd azt is elárulja, hogy a fogadás előtt egy hetet készült a szakmai bemutatkozásra. A saját maga által kialakított standon ízléses, üde islerek vártak a kóstolásra. Hogy biztos legyen a sikerben, a rendezvényen szintén résztvevő korábbi oktatója, Jakobiczné Pályi Hajnalka tanácsát is kikérte a pult elrendezésével kapcsolatban. A díszes asztal nagyon sok kíváncsiskodót odacsábított.

- Az érdeklődőket beavattam a sütemény több mint egy évszázados történetébe, és természetesen sokan éltek a kínálkozó lehetőséggel, és örömmel ízlelgették az islereket, melyen az utolsó simításokat, - hogy igazán frissek legyenek - a ceremónia reggelén végeztem el - részletezi a mindig tökéletességre törekvő cukrász.

   A rendezvényen többek között a magyar, a palóc, az osztrák és a horvát süteményvilágba is betekintést nyerhettek a megjelentek. A szakmai bemutatóra hazánk sok-sok településéről, sőt Szlovákiából is érkeztek cukrászok, hogy a legkiválóbb és legkülönlegesebb édességeiket népszerűsítsék. A rendezvényen nemcsak a tudásuk megmutatására, hanem a receptek cseréjére is sort keríthettek.

   Az abonyi fiatalember által képviselt édességcsoda egy amatőr „cukrászvlogger” érdeklődését is felcsigázta. Az online sütősuli elindítója egészen az 1920-as évek süteményeihez visszanyúlva oktat háziasszonyokat a hagyományos nyalánkságok elkészítésére. A jövőben vélhetően a habos isler készítésével is megpróbálkozik majd.


   Szilárd, aki a cukrászatban megtalálta önmagát, szívesen tanul és lesi el a mesterség titkait idősebb kollégáitól. Ez az esemény azért is volt számára kiemelkedő és megtisztelő, mert többségében idősebb cukrászok és cukrászmesterek között kellett megállnia a helyét, és sok újdonsággal megismerkedhetett. Természetesen ő maga is felmérte a kínálatot, és megkóstolta a számára legérdekesebb süteményeket. Elárulta azt is, melyik sütemény keltette fel leginkább az érdeklődését:

- A szlovákok túrós lepénye ízlett a legjobban, ezért ezt az édességet szívesen elkészíteném, és beépíteném a cukrászda kínálatába, ha lehetőség adódik rá.
 
   A „Marcipán Arca”, ahogy néha a cukrászdában becézik, szívesen képezné magát tovább, és erre szerencsére lát is reális lehetőséget, hiszen a munkahelye vezetése már kilátásba helyezett számára egy francia desszert tanfolyamot. Szilárdot emellett nagyon izgatja a karamell desszertek elkészítése is, mert abban óriási fantáziát lát.

- Nagyon izgalmasnak tartom a karamell desszertek elkészítését is, igaz, hogy költségesebb az előállítása, de ezeknek a munkáknak az előállításában igazi kihívást érzek. Korábban már készítettem karamellrózsákat, ám ezek megformázása nem egyszerű feladat, de a végeredmény igazi csoda, mely esküvői torták díszeit képezheti - részletezi.


   Továbbra is él benne a vágy, hogy megmérettesse magát különböző cukrászversenyeken, melyeken a már eddig szerzett tudását szeretné felhasználni. A jövőben szívesen nyitna egy saját cukrászüzletet is, de ahhoz még szeretne jó sok tapasztalatot szerezni és természetesen az anyagi feltételeket megteremteni.

Gratulálunk Szilárdnak, és sok sikert kívánunk neki a jövőben céljai megvalósításához!  

Szilárd különleges munkáit Facebook oldalán is nyomon következik az érdeklődők: https://www.facebook.com/SzekelySzilard.hivatalos/   

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2018.október.01.hétfő - 18:15:23
Nyomtatóbarát változat email valakinek