POZÍCIÓ --->   Hírek


zalan_lipak_tibor_abony_varos_diszpolgara_szep_erno_eletmudij_abony_abony.hu_2017.jpgÁtadták a drámaírókat jutalmazó Szép Ernő-díjakat a magyar dráma napján, 2017. szeptember 21-én. Az elismerést Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna vette át csütörtökön a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott ünnepségen.

A Szép Ernő kuratórium döntése alapján az idén Zalán Tibor, Abony Város Díszpolgára kapta a Szép Ernő-életműdíjat évtizedeken átívelő drámaírói és színházi tevékenységéért, költői nyelvéért és széles műfaji merítésű, folyamatos dramaturgiai munkájáért.

A díjazottat méltatva, Szörényi László irodalomtörténész beszélt drámaírói, dramaturgiai és tanári munkásságáról. Életművét méreteiben és jelentőségében is hatalmasnak nevezte, kiemelve A revizorból készült átiratát, A rettentő görög vitéz című művét, Kései Berzsenyi-esték című versét, és felhívta Zalán Tibor figyelmét egy Berzsenyi-drámatöredékre, azt kérve tőle, fejezze be a művet.


Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője átadja a Szép Ernő-életműdíjat Zalán Tibor költőnek.
MTI Fotó: Soós Lajos
 
A díjakat Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője adta át, majd a díjazottak munkáiról filmösszeállítást láthatott a közönség.

A drámaírók számára alapított Szép Ernő-díjról Ács Piroska, az idei évtől a Petőfi Irodalmi Múzeum keretében működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) igazgatója elmondta: az elismerést évente szakmai kuratórium ítéli oda. A kuratórium elnöke Radnóti Zsuzsa (Magyar Színházi Társaság), tagjai Dobák Lívia dramaturg (Színházi Dramaturgok Céhe), Bereményi Géza író, rendező (Thália Társaság), Forgách András (Szépírók Társasága, Drámaírói Kerekasztal), Pozsgai Zsolt drámaíró, rendező (Magyar Írószövetség) és Tóth Erzsébet költő (Magyar Művészeti Akadémia).

A díj anyagi fedezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A három díjazott idén egymillió forinton osztozik.

A Szép Ernő-díjat 1984-ben alapította Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga. 1992-ig csupán egy alkotó, a legjobb drámaíró vehette át, 1992-től azonban a díjazottak köre 2-3 főre bővült.

Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk Zalán Tibornak a neves elismeréshez!

Darányi Erika
Forrás: MTI
Fotó: librarius.hu   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2017.szeptember.22.péntek - 17:03:36
Nyomtatóbarát változat email valakinek