POZÍCIÓ --->   Hírek


abonyiak_abonyert_kituntesek_abony_abony.hu_2017.jpgAz 1996-ban alapított Abonyiak Abonyért Alapítvány kuratóriuma idén már 22. alkalommal adta át kitüntető díjait 2017. augusztus 20-án, a Kultúra Házában megtartott városi ünnepség keretében.

Az elismeréseket minden évben olyan helyi lakosoknak ítélik oda, akik munkájukkal, kiemelkedő közéleti teljesítményükkel nagyban hozzájárulnak városunk fejlődéséhez. A kitüntetésre ebben az esztendőben is számtalan javaslat érkezett, melyekről az Abonyiak Abonyért Alapítvány kuratóriuma hozott döntést. 

A díjakat Pető Zsolt elnök, és az alapítvány tagjai, Korbély Csabáné és Lőrinczy László adták át.

Az Abonyiak Abonyért Alapítvány kuratóriuma 2017. évben Abonyiak Abonyért kitüntető díjban részesíti Lőrinczy Attilát.

Lőrinczy Attila 1971. június 08-án született Cegléden. Alapfokú iskolai tanulmányait a Somogyi Imre Általános Iskolában végezte. 1988-ban Szolnokon szerzett gépjármű szerelő szakmunkás bizonyítványt, majd 1992-ben a Kinizsi Pál Gimnáziumban érettségizett. 2000 és 2004 között birkózó szakedzői képesítést szerzett a Semmelweis Egyetem Sporttudományi Karán. 2004-től 2007-ig terjedően testnevelő tanári szakon tanult, majd diplomázott szintén a Semmelweis Egyetem Sporttudományi karán. A megszerzett tudást eszköznek tekinti, mellyel a sportolni vágyó fiatalok legmagasabb szintű képzését igyekszik elősegíteni. Óvodásoktól a felnőttekig foglalkozik birkózni vágyók oktatásával. A legelhivatottabb versenyzők közül, az edzői utánpótlást is építi.

Lőrinczy Attila kimagasló sport és közéleti tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat

A sportot a sport iránti szeretetet családi örökségként hozta magával. Édesapja cselgáncsozott és súlyt emelt, valamint kitűnő sakkozó. Testvérei is sportoltak. A családi mintát adja tovább Ő is gyermekeinek. Nagylánya Fanni, követve édesapja példáját szintén a Semmelweis Egyetem Sporttudományi karán szerzett diplomát. Kisebbik leánya Mirella két sportágat űz egyszerre, a sportakrobatikát és természetesen a birkózást. Bence fia szintén birkózik. Fanatikus edző, igazi önzetlen sportbarát.

1995. augusztus 01-től, több mint 22 éve az Abonyi Birkózó Club vezető edzője. Óvodákban, iskolákban sokszor beszél a birkózás szépségeiről és folyamatosan hívja az érdeklődő fiatalokat birkózni. Mintegy 1000 gyermeknek mutatta meg a birkózás rejtett fogásait. Versenyzői az évek során több mint 30 magyar bajnoki címet szereztek. Neki köszönhetően az abonyi birkózás évek óta a magyar birkózás élvonalában található.
 
Legeredményesebb versenyzői: Molnár József Európa bajnoki 5. helyezett, világbajnoki 7. helyezett. Molnár Nikolett Európa bajnoki III. helyezett versenyzők. Hitvallása, hogy a test és lélek harmóniája a szorgalmas, rendszeres edzésmunka és a folyamatos önképzés, tanulás révén érhető el.

Kimagasló sport és közéleti tevékenysége elismeréseként alapítványunk kuratóriuma Abonyiak Abonyért díjat adományoz Lőrinczy Attila részére.

***

Az Abonyiak Abonyért Alapítvány kuratóriuma 2017 évben Abonyiak Abonyért kitüntető díjban részesíti Markó Ferencet.

Markó Ferenc 1963-ban született, nős, két gyermek édesapja. Általános iskolai tanulmányait a Somogyi Imre Általános Iskolában végezte, majd a szolnoki Vízügyi Szakközépiskolában érettségizett. A tehnikusi továbbképzőt Dunaharasztin végezte el. Sorkatonai szolgálat alatt geodéta végzettséget szerzett. A történelem, helytörténet iránti kivételes érdeklődését két embernek köszönheti.

- Dédapjának Husek-Tóth Józsefnek, aki hazatérve a frontról az akkor cseperedő kisgyermeknek nagyon sokat mesélt.
- A másik meghatározó ember Györe Csaba történelem tanár volt, aki szenvedélyes történelem és helytörténet szeretetével tovább szította érdeklődését.

Markó Ferenc kimagasló helytörténeti és közéleti tevékenysége elismeréseként részesült a díjban
 
Szakközépiskolában többször előfordult, hogy Ő tartott órákat, ahol dicséretes történelem érettségivel zárta tanulmányait. A katonai tárgyak gyűjtése és az irántuk növekvő érdeklődése arra sarkallta, hogy 2005-ben hivatalosan is belépjen a Magyar Roncskutató Egyesületbe. Több mint 20 roncskiemelésben vett részt.

Abonyi jellegű munkái:
- 2005-ben Bejczy József repülőgépének és földi maradványainak exhumálása a Kostyán tanyánál.
- 2007-ben a Beliczey tanyáknál egy szovjet kezelőszemélyzetű amerikai bombázó feltárása.
- Salacz és Kerekes tanyáknál 2 db szovjet harckocsi maradványának feltárása.
- Abony és környékén elhunyt katonák exhumálása.

Markó Ferenc elkötelezett katonai emléktárgy gyűjtő, csodálatos I-II világháborús gyűjteményét gyakran mutatja be Abonyban és a környező településeken. 6-8 fős baráti társaságával társadalmi munkában hónapokon keresztül dolgozott a Római Katolikus nagytemetőben lévő katonai síremlék létrehozásán. Ezen kívül a helyi temetőkben lévő magyar- és külföldi sírok ápolását és gondozását is felvállalta. Összegyűjtötte az abonyi vonatkozású katonai névsorokat, valamint a zsidó származású polgári személyek és katonai munkaszolgálatosok neveit.

Szintén neki köszönhetjük az I. világháborúban a 3 abonyi hadikórházban fekvők, valamint a hadifogoly táborokban elhunytak névsorát amivel sok abonyi családnak adott megnyugvást. Nagyon fontosnak tartja a fiatalok helytörténet és roncskutatás iránti érdeklődésének felkeltését, ezért már több éve szabadságából egy hetet áldoz fel a helytörténeti tábor vezetéséért.

Kimagasló helytörténeti és közéleti tevékenysége elismeréseként alapítványunk kuratóriuma Abonyiak Abonyért díjat adományoz Markó Ferenc részére.

***

Az Abonyiak Abonyért Alapítvány kuratóriuma 2017 évben posztumusz Abonyiak Abonyért kitüntető díjban részesíti Györe Csabát.

Az Abonyiak Abonyért díj átadásával egy kiváló tanár és nagyszerű ember előtt tiszteleg az alapítvány. A díjat felesége, Györe Csabáné vette át.

Györe Csaba 1955. április 30-án született Cegléden. Édesanyja Kovács Irma, a Somogyi Imre Általános iskola egykori magyar-történelem szakos tanára és igazgatóhelyettese. Általános iskolai tanulmányait a Szelei úti Általános Iskolában, a középiskolát Cegléden, a Kossuth Lajos gimnáziumban végezte. Sok tanulmányi és egyéb versenyen vett részt, legtöbbször dobogós helyezéssel. Iskolás évei alatt versenyszerűen úszott, tagja volt a művelődési ház néptánc és színjátszó csoportjának.

1978-ban kötött házasságot Földi Magdolna tanárnővel, akivel 39 évig éltek együtt boldog házasságban. Házasságukból két gyermekül született, Zoltán és Ádám, akiket nagy szeretettel neveltek, mindent megtettek testi és szellemi gyarapodásukért.

Györe Csaba egész életét végigkísérte a tanulás. Pécsett végzett magyar-történelem szakos tanárként, majd Baján német nemzetiségi szakon szerzett képesítést. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán „állampolgári és társadalmi ismeretek” szakon végzett. Az elsők között volt, aki a posztgraduális képzés keretében történelem tantárgyból megújított a diplomáját. Aktívan részt vett a járási és megyei szakmai továbbképzéseken, amelyek keretében előadásokat és bemutató órákat is tartott. Az évenként ismétlődő tanulmányi versenyekre eredményesen készített fel tanulóit, gyakran vitte őket kirándulni, melyek során felkeresték a történelmi emlékhelyeket. 

Rendszeresen kivette részét Abony város közéletéből is. Alapító és vezetőségi tagja volt a Múzeum Baráti Körnek. Szakszervezeti vezetőként segített kollégáit a problémáik megoldásában. Társszerzője volt az „Abony helytörténeti és helyismereti tankkönyv”-nek. Részt vett „Az abonyi Somogyi Imre Általános Iskola története képekben” című kiadvány szerkesztésében. Levéltári juttatások eredményeképpen megírta  „A polgári oktatás története Abonyban” című tanulmányát. Írásai jelentek meg az Abonyi Naplóban. A saját maga által írt szakmai önéletrajzából egy részlet: „Célom mindvégig a történelem tantárgy megszerettetése, népünk áldozatos küzdelmének megismertetése, illetve a múlt értékeinek átadása a tanulóknak, a jelen eseményei közt való biztosabb tájékozódás érdekében.”

Györe Csaba tanár úr 2017. április 22-én, életének 62. évében hunyt el.

Az Abonyiak Abonyért díj átadásával egy kiváló tanár és nagyszerű ember előtt tisztelgünk.  Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk a díjazottaknak!

Darányi Erika
Abony.hu fotó: Darányi Erika, Szilágyi Tamás, Járdány Vanda
 


   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2017.augusztus.20.vasárnap - 11:38:25
Nyomtatóbarát változat email valakinek