POZÍCIÓ --->   Hírek
„Tisztelt ünneplő közönség!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket a Bihari János Zeneiskola AMI nevében. A mai napon ünnepelni jöttünk össze, mégpedig a Magyar Festészet Napját ünnepeljük minden év október 17-én. E neves nap alkalmából nyitjuk meg tárlatunkat, Heiling György festőművész, nyugdíjas rajztanár kiállítását.
A Magyar Festészet Napja civil kezdeményezésként, néhány lelkes ember erőfeszítéseként 2002-ben jött létre. 2002-ben csak remélni lehetett, hogy egyszer az egész országot átszövő, az országhatárt is átlépő olyan művészeti fesztivál lesz, amely a hazai kortárs festészet méltó és átfogó seregszemléje lehet.Azért erre a napra esett a választás, mert ekkor ünnepeljük Szent Lukács névnapját, aki évszázadok óta a festők védőszentje.Ez a nap 2002 óta a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe!
Tehát az első rendezvényt 2002-ben sikerült tető alá hozni. A második évben az ünnep már kétnapos volt. 2006-ban pedig több mint egy héten át tartottak az ünnephez kötődő események. Idén 300 művész kétezernél is több kép lesz látható országszerte, sőt csatlakoztak a kezdeményezéshez szlovéniai, székelyföldi és szlovákiai kiállítóhelyek is.
A rendezvénysorozat látogatottsága és kiállítóinak száma évről évre nő, célja pedig évek óta változatlan: a festmények művészeti színvonalából és egyediségéből adódó érték elismertetése, a kortárs magyar festők és alkotásai iránti közönségszeretet kivívása.
Az eddigiekből is kitűnik, hogy a Magyar Festészet Napja minden évben változik, bővül, és egyre nagyobb léptékben gondolkodik. Programjait mér régen nem csak tárlatok és kiállítások alkotják; koncertek, irodalmi műsorok és mozgásszínházi előadások is ünneplik a kortárs festészetet.
E bevezető után szeretnék néhány gondolatot szólni Heiling György munkásságáról.Heiling György nyugdíjas rajztanár, aki itt Abonyban közel 40 éven át tanította a szép meglátására, a rajzolás-festés elemeire az ifjúságot a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában, a Kossuth Gimnáziumban és a Művelődési Ház szakköri óráin.
Munkájához elengedhetetlen volt, hogy maga is rajzoljon, fessen.Mindig jó szakmai feltöltődést jelentettek számára a zebegényi, siklósi, tokaji nyári alkotótelepek.
Rendszeresen részt vett a pedagógus képzőművészek megyei és országos tárlatain, valamint a Nagy István Képzőművészeti csoport kiállításain.Egyéni kiállításai Abonyban, Nagykőrösön és Budapesten voltak. Rajzai rendszeresen megjelente a Pest megyei Hírlap és a Rajztanítás című szakmai lapban.Munkásságát jegyzi a 2000-ben megjelent Kortárs Magyar Művészeti Lexikon, valamint az Elektronikus Felsőoktatási Tankönyv és Szakkönyvtár.
Az eltelt évtizedekben munkáinak több periódusa volt.A 60-as években természet utáni studiumokat készített.A 70-es években főleg figurális témákat ábrázoló festményeket és linólmetszeteket.A 80-as években a nagyobb méretű konstruktív képeket festette.
A közelmúlt éveiben főleg szakrális témákat dolgozott fel.Ezekből láthattunk az elmúlt évben, a 36. Abonyi Őszi Tárlaton a Tallián Lavatka kúriában pl. a nagyméretű Golgota c. festményt.Jelenleg tájképeket fest. A teremtett világ, a bennünket körülvevő táj, köznapinak tűnő formáiban keresi és látja meg a szépet.Elébünk tárja, hogy bizony az Alföld is mennyi szépséget rejt. Nem egy festményén a nagy semmi, a puszta és az ég ölelkezése a téma.A tájhoz, a szülőföldhöz való kötődését tükrözik ezek a különböző hangulatú képek.
Fontos elem képein a felhő, a gyakran változó égbolt, az atmoszférikus jelenségek.Fehérfalú tanyák, poros utak, gémeskutak, hűsölő lovak adják a fő témát.A zebegényi, balatoni, dunaparti képek csak kis kitérők. Egy-egy utazás emlékei.Szinte valamennyi festményén a hangulati elemek kapják a legnagyobb hangsúlyt. Az egyiken a reggeli párák lebegnek a vízparti fák között. A másikon szinte érezzük a rekkenő nyári hőséget, melyet az erős fények és a hűvös mély árnyékok ellentételével ér el.
Mint mindenki, aki a mérleg jegyében született Heiling György is szereti a rendezettséget, a harmóniát, a kiegyensúlyozottságot. Képein ezért a kompozíciók jól átgondoltak. A látvány kivágását jól megkomponálja.Az itt kiállított munkák olajfestmények. Egy kivétel van csupán, a legelő bikákat ábrázoló kép, amely temperával készült.
Kedves Közönség!
A képek egy hónapig lesznek kiállítva és természetesen megvásárolhatók.
Kérem tekintsék meg a kiállítást!”A kiállítás megnyitót Donkó Emese és Juhász Julianna zongora szakos növendékek színesítették zongorajátékukkal.
Felkészítő tanáruk: Szikszay Sándorné
.


   
Hozzászólás: 0 Írta Handi  /   2008.október.22.szerda - 10:50:38
Nyomtatóbarát változat email valakinek