POZÍCIÓ --->   Hírek


fuleki_zsolt_allatorvos_haszonallattartas_abony_2016.jpgINTERJÚ * Nem tudom, hogy elhivatottságának, szívósságának vagy fiatalos lendületének köszönhető-e vagy ezek mindegyikének, de már csak néhány hónap kérdése, hogy az abonyi Füleki Zsolt személyében egy új állatorvost köszöntsünk településünkön.
 
Az elmúlt évek arról tanúskodnak, hogy amit a fiatal állatorvos-hallgató elhatároz, azt tűzön-vízen keresztülviszi. A végig kitűnő eredménnyel tanuló fiú évfolyamelsőként végzett a ceglédi Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola mezőgazdasági szakán, mégsem volt egyenes útja az állatorvosi egyetemre. Hiába készült rá már kisgyermekkora óta, az addig elérhetőnek tűnő cél hirtelen egy óriási, megvalósíthatatlan akadályként gördült elé: nem jutott be az állatorvosira, mert nem volt meg a középfokú nyelvvizsgája. „Kényszermegoldásként” belekóstolt az állattenyésztő mérnök képzésbe Gödöllőn. Nem akarta elfogadni, hogy egy álom itt véget érjen, így újra nekigyürkőzött a felvételinek, akkor már nyelvvizsgával a zsebében, és másodjára sikeresen felvételizett a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karára. 

A szerény, vidéki fiú meglepte évfolyamát

Már az első szemeszterben kiderült, hogy Zsoltnak megingathatatlan helye van a leendő állatorvosok között.
 
- Az első évet jól teljesítettem, így megkaptam a Hajdú Gusztáv-díjat, amely egy korábbi állatorvos kamatozó tőkealapja, amit évente szétosztanak az évfolyam legjobb tanulói között. Én is köztük voltam - meséli Zsolt visszafogott büszkeséggel.
 
Pedig bőven lenne mivel dicsekedni: az évfolyamában egyedüliként érkezett szakközépiskolából, és a gimnazistákkal szemben már mezőgazdasági ismeretei is voltak. A középiskolában sokat segítettek neki a tanárok ezen tantárgyak elmélyítésében.
 
Az elmúlt öt évben nem csak egy elismerést zsebelt be. A tanulmányi eredményeit dicsérő lista még csak nem is rövid, ami nem kis teljesítmény.
 
- A harmadik év befejezése után megpályáztam a Köztársasági ösztöndíjat, amit megnyertem abban az évben, és a következőben is. Kaptam egy különdíjat is, amelyet a Hill’s kutya- és macskatáp gyártó szponzorált - részletezi.
 
Zsolt részt vett az egyetemi Tudományos Diákköri Konferencián is, ahol a sertésszaporodás biológiájával foglalkozó területen végzett kutatásokat. A dolgozat olyan jól sikerült, hogy díjazta a Biológiai Intézet is.
 
- A hallgatók a kutatás után összefoglalták az elvégzett tevékenységüket, a dolgozat eredményét, ahol kérdéseket kaptunk, majd pontoztak minket. Ezt a munkát szakdolgozatként is elfogadták. A témavezetőm Dr. Horváth András volt, aki rendkívül pozitívan állt a dolgokhoz, és támogatott a siker elérésében. Sokat köszönhetek a páromnak is, aki nagyon sokat segített pl. a tételek kidolgozásában, ami nekem nem az erősségem - taglalja.

Rengeteget tanult, hogy megkapja a Köztársasági Ösztöndíjat
 
 
- Zsoltit óriási tudásszomj jellemzi: olyan, mint a szivacs, mindent magába szív. Nem hiába volt évfolyamelső minden évben - így festi le a barátnője, akivel csoporttársak az egyetemen. - Mellette nagyon nehéz volt tanulni, és lépést tartani.
 
Amikor arról faggatom Zsoltot, melyik elismerésére a legbüszkébb, kezembe ad egy plakettet. Mintha egy cilinderből húzná elő a díjakat. Amikor azt hiszem, már nincs több, mindig jön egy újabb. Persze ezeket nem holmi varázslatnak köszönheti, keményen meg kellett dolgozni értük. Hivalkodni mégsem szeret. - Nincs már több díj - mondja - de ez a legkedvesebb. Török János Emlékérem - olvasható rajta. Ezt még a középiskolájában kapta, végzősként. - Ez a legfontosabb számomra, mert ezzel 4 év munkáját ismerték el - fűzi hozzá. A legnagyobb díj pedig természetesen a diploma lesz majd februárban.
 
Hogy honnan jött az állatok iránti szeretete, azt mondja, olyan mély gyökerekről ered, hogy még ő maga sem tudja mikor kezdődött.
 
- Nagyon kicsi korom óta állatok között mozogtam, főleg a nagyszülőknél, aztán valahogy ez ragadt meg a fejemben, hogy állatorvos szeretnék lenni. Először volt egy galambom, aztán papagájok, nyúl, birkák, sertések, kutyák, macskák, szarvasmarhák. Ennek megfelelően már szakközépiskolában is ezt a szakirányt választottam - ecseteli.  
Előtte a Gyulai iskolába járt, mellette pedig harsonán tanult, tagja volt az Abonyi Fúvószenekarnak is, de a tanulmányai miatt már nem tudta folytatni a zenekari munkát.
 
Kedvenc állata nincs, az egyetemen minden állatról tanulnak, de Zsoltot leginkább a haszonállatok érdeklik, mint pl. a sertés, szarvasmarha, míg párja, Linda, inkább a kedvtelésből tartott állatokat szereti, úgy mint a kutyát, macskát, így tökéletesen kiegészíthetik egymást a jövőben munkafronton is, ahogy tették ezt a tanulmányok során.
 
Állatorvosi rendelőt nyitnának Abonyban

Nyomban el is képzelem őket egy saját állatfarmon rengeteg állattal és nem is járok messze a valóságtól. 
 
- Abonyban szeretnénk majd beindítani a saját praxisunkat - kapcsolódik be a beszélgetésbe a pécsi születésű Lénárt Linda, amikor a jövőbeli elképzelések kerülnek terítékre. Fáj a lelke, hogy ott kell hagynia szülővárosát, a baranyai megyeszékhelyet, ám Zsolt szíve csücske a haszonállat-tartás és gyógyászat, amely Pécs környékén nem igazán tudna megvalósulni, ezért úgy döntöttek, Abonyban telepednek le, és itt folytatják az állatorvosi tevékenységüket. 
 
A fiatal pár reméli, hogy állatorvosként elnyerik a helyiek bizalmát  
 
- Biztosan nehezebb lesz nekem ismeretlenül belevágni, de sok kedves, helyi emberrel ismerkedtem meg itt, és remélem, hogy Zsolti révén elfogadnak. Persze a saját helyi praxis nyitásának egyelőre még komoly anyagi korlátai vannak, de táskával szívesen házhoz megyek majd gyógyítani, és a lehetőségekhez mérten igyekszem megoldást találni. Később, szépen fokozatosan, mondjuk tíz éven belül, ha az anyagi feltételek is lehetővé teszik, egy kezdetleges rendelőben már műtéteket is el tudnánk végezni Abonyban. Szerencsére nagy az igény a haszonállatokra fókuszáló állatorvosokra is, amit Zsolt személyében meg is találnak. Bízunk benne, hogy Abony szívében kitöltjük az űrt - mondja Linda. Reméljük, hogy elnyerjük a helyiek bizalmát – teszi hozzá Zsolt.
 
Már csak a februári szakdolgozat-védés választja el őket attól, hogy hivatalosan is a kezükbe vegyék az állatorvosi diplomát. A legnehezebb megmérettetéseken már túl vannak, az előrehozott államvizsgát sikeresen teljesítették, jelenleg a gyakorlati félévüket töltik.
 
 
A Török János Emlékéremre a legbüszkébb, amivel 4 év befektetett munkáját ismerték el

Zsoltnak a kötelező gyakorlaton túl Dr. Konrád Alfréd ceglédi állatorvos is segít a gyakorlatszerzésben, aki jövő márciusban, a diploma birtokában az elhelyezkedésében is segítségére lehet. A fiatal, tehetséges fiú elképzelése az lenne, hogy délelőttönként haszonállattartó telepen dolgozik, délután pedig igény szerint a háztáji állatokkal kapcsolatban felmerülő problémákat orvosolná szívesen Abonyban. Haszonállatorvosként magasabb szintre emelheti az is, hogy Vácon elvégezte az Aranykalászos gazdaképzést, így a takarmányozással kapcsolatban is mélységében el tud majd beszélgetni a gazdákkal.
 
Madarat tolláról, embert kutyájáról?
 
Amit nagyon megtanultak az elmúlt évek során az az, hogy nemcsak az állatokat kell kezelni, gyógyítani, hanem az embereket is.
 
- Nagyon sok olyan probléma merül fel a házi kedvenceknél, ami az emberekkel függ össze. Az állatok viselkedési problémái 99 %-ban a gazdákra vezethetők vissza. Mondok egy példát: A kutyák is megérzik a vizsgálóasztalon, ha feszült a gazda, vagy ideges lesz, mert meglátja a tűt - magyarázza Linda. - Vagy az esetek többségében a kövér kutyának molett a gazdája, és nehéz nekik megmagyarázni, hogy az állatuk kövér, mert a fejükbe vették, hogy az úgy pont jó - fűzi hozzá Zsolt. - A ló túloldalára is át lehet esni. Nagyon fontos, hogy az állatorvos megtalálja a megfelelő kommunikációs formát a kisállattartóval. A haszonállatoknál egészen más a helyzet, ott minden a pénzről szól, hiszen ez jelenti a megélhetést, ami az állományszemléletben is visszaköszön. A termelési mutatóknak meg kell felelni, és ha egy állat kilóg a sorból, annak egész egyszerűen nincs helye a többi között. Ez szörnyen hangzik, de így van, és ez a megközelítés nekem könnyebb - mondja. - A haszonállatokkal foglalkozó orvosnak óriási a felelőssége az élelmiszertermelésben. A húsnak vagy tejnek, amit elfogyasztunk, kifogástalannak kell lennie. Erre mondják, hogy a humán orvos az embereket gyógyítja, az állatorvos pedig az emberiséget - egészíti ki Linda. - Egy egyed, ami gyenge, betegségre hajlamos, mindenféle kórokozókat ürít, nagy problémákat, akár halált is okozhat.
 
Hobbira, egyéb elfoglaltságra, mint mondják, nincs szükségük, mert minden gondolatuk az állatok körül forog, és ez tölti ki minden idejüket. Nagy szerelem közepébe csöppentünk, minden szempontból.
 
Sok sikert kívánunk, hogy álmaitok megvalósuljanak és megtaláljátok számításaitokat Abonyban!
 
Interjú: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás
További fotók: Lénárt Linda
 
 


   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2016.november.15.kedd - 17:00:58
Nyomtatóbarát változat email valakinek