POZÍCIÓ --->   Hírek


varga_janos_olimpiai_bajnok_vilagbajnok_birkozo_abony_varos_diszpolgara_abony.hu_2016.jpgOktóber 21-én ünnepelte 77. születésnapját Varga János, a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, MOB érdemérmes olimpiai bajnok és világbajnok birkózó, mesteredző, a birkózó Hírességek Csarnokának tagja, Abony Város Díszpolgára.
 
Három hete vette át a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) sajtótájékoztatóján Varga János azt a diplomát, amely tanúsítja, hogy beválasztották a sportági Hírességek Csarnokába, a Hall of Fame-be. Eredetileg Rio de Janeiróban, az olimpia alatt adták volna át az elismerést, de a tíz világversenyes érmet, közte olimpiai, két világ- és két Európa-bajnoki aranyat gyűjtött legenda egészségügyi állapota nem engedte meg a hosszú utazást. „Nyolc agyérgörcsön vagyok túl” – jegyezte meg, ám a mosolya, lendülete, energiája ellentmondott szavainak és annak, hogy a napokban ünnepelte 77. születésnapját.

Természetesen elkél szerető felesége, Gabriella asszony segítsége, de Jani bácsi, ha teheti, ott van szeretett sportága minden jelentős hazai eseményén, tisztában van az aktuális történésekkel. Legendánk Abonyban született 1939. október 21-én, innen indult birkózó-pályafutása id. Skultéty Sándor irányításával, amely a Honvédban teljesedett ki Kárpáti Károly és Matura Mihály keze alatt. A szintén legendás Polyák Imrétől is rengeteg tanácsot kapott, no meg a Fáraó becenevet. Nemcsak versenyzőként, edzőként is nagyot alkotott, tanítványai közül például Sípos Árpád és Faragó József Európa-bajnok lett.

Isten éltesse, Jani bácsi!

Abony Város Önkormányzata nevében szívből köszöntjük Varga Jánost, és jó egészséget kívánunk neki szerető családja körében!

Darányi Erika

Cikkünk a Magyar Birkózó Szövetség (birkozoszov.hu) honlapján megjelent írás alapján készült.
Fotó: Jocha Károly   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2016.október.24.hétfő - 16:23:17
Nyomtatóbarát változat email valakinek