POZÍCIÓ --->   Hírek


„Ha elfáradtál, mert elmúltak az évek, ne csüggedj, keress a korodnak megfelelő szépet. Ami mellett fiatalon elmentél rohanva, most ráérsz megnézni, botra támaszkodva. Nevess, nevess, a bajt soha ne keresd, örülj a mának, holnap már rosszabb is lehet. Keress barátokat, bánatodat oszd meg. Ha osztasz bármit is, egyre kevesebb lesz. Soha ne hidd, hogy sorsod a legrosszabb, mindenki magát hiszi a legnyomorultabbnak. Légy vidám - mert teljesen mindegy - az élet úgysem áll meg, és úgy sokkal könnyebb. Ne sajnáltasd magad, légy arra büszke, sok mindent átéltél, és mégsem törtél össze. És mert visszahozni semmit sem lehet, fogadd el így, és élj emberhez méltó, derűs életet.”
 
A fenti idézet állt abban a saját készítésű képeslapban, mellyel az Abonyi Karitász Csoport tagjai kedveskedtek a szépkorúaknak szombaton.
 
Az ünnepség legszebb pillanatai a képre kattintva elevenednek meg.

2016. október 1-jére, immár 5. alkalommal hívta ünnepségre az időseket az Abonyi Karitász az Idősek Világnapja alkalmából. Szentmisével kezdődött a program a Szent István római katolikus templomban, melyet Kovács Attila tápiógyörgyei plébános úr tartott, majd Szent Imre Közösségi Házban kulturális műsorral folytatódott a délelőtt. A vendégeket Csizmadia Mihályné Karitász tag köszöntötte:
 
„Az öregkornak számtalan erénye van. Az érett kor egyik legfontosabb erénye a higgadtság, amely türelmesebbé tesz másokkal és önmagunkkal szemben. Kevesebb indulattal viseltetünk a szokatlan jelenségek iránt és több tárgyilagossággal ítélünk” - mondta.
 
Az üdvözlést követően Bártfai Krisztinától és Lakatos Zsüliettől verseket hallhattunk, a Gyöngyszemek Óvoda Csibe csoportjától pedig vidám műsort láthattuk Tóthné Lukács Katalin, Feketéné Csizmadia Erika és Krupincza Béláné óvónők felkészítésével. Ezt követte a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, Kiss Edit címzetes rendőr százados előadása, aki az „unokázós” csalókról, a bankkártya helyes használatáról, a közlekedésről és a kerékpár regisztrációról tájékoztatta a hallgatóságot.
 
 Kiss Edit c. r. százados virággal köszöntötte Tóth Kati nénit, de ő is egy gyöngyörű virágkölteménnyel távozott
 
„Más megközelítésben hasonlítjuk az emberi életet a négy évszakhoz, de talán a legszebben egy fa szimbolizálja sorsunkat. Először még kis magonc, cseperedve csemete, majd sudár lesz a termete, tele lesz zöld levelekkel, rügyekkel, virágba borul, termést hoz, aztán lehullajtja a sárguló leveleit, majd téli álmot alszik. Önök most hol is tartanak? A levélhullajtásnál, ami ősszel történik. Ősz van a természetben és van az életutunkban is. Ilyentájt még bővel simogat minket a napsugár, ebben az időszakban van a betakarítás is. Az Önök élete is erről szólt. Nehézségek közepette felnevelték, majd útjára bocsájtották gyerekeiket. Most pedig unokáik életét egyengetik türelemmel és alázattal.
(Részlet Csizmadiné Icus köszöntőjéből)
 
- A Karitász 0-99 éves korig igyekszik minden társadalmi réteget segíteni, vallási felekezettől függetlenül. Az Idősek Napját 2012. óta ünnepeljük a Karitászon belül. A program misével kezdődik, kulturális műsorral folytatódik, és szeretetvendégséggel zárul. Mi, Karitász tagok szendvicsekkel, sütivel, teával készülünk, de a vendégek is hoznak süteményeket. Minden évben kitalálunk valamilyen ajándékot a szépkorúaknak. Idén egy-egy képeslapot készítettünk számukra, melyek egy nagyon szép idézet került - tájékoztatott Csizmadia Mihályné Icus, a Karitász oszlopos tagja.
 
Nagy érdeklődéssel vették magukhoz a rendőrségi szórólapokat
 
A Karitász tagjai nagy becsben tartják vendégeiket, közösségüket, köztük a legidősebb Egedi Józsi bácsit is, aki idén ünnepli 103. születésnapját (!).
 
A programokat követően a Karitász tagjai vendégségbe invitálták a szépkorúakat, ahol kötetlen, jó hangulatú beszélgetések és zeneszó mellett kapcsolódhattak ki. Közben Kati néni, (Dr. Tóth Katalin) a Karitász vezetője Béres Cseppel látta el az időseket. Ebben a „szeretetvendégségben” mindenki jól érezte magát. Csupa derűs arcot láttam, akik nagy beszélgetések és finom falatok mellett egy olyan közösségben múlatták az időt, ahol egy cseppet sem érezték magukat egyedül. Ha egyébként nyomasztják is őket a hétköznap gondjai, itt néhány órára biztosan feledésbe merült, mert a Karitász tagjai családtagként óvnak mindenkit. Úgy is mondhatnám, hogy a Karitásznál otthon vagy… A Karitászhoz hazaérkeztél…
 
 Kati néni, Karitász vezető a közösség legidősebb tagjával, a 102 éves Egedi Józsi bácsival
 
Az Abonyi Karitász Csoport köszöni: Kovács Attila tápiógyörgyei plébános úrnak a misét, Borsányi Jánosnak a fotókat. Újszászi Katikának a színpad díszítését, Bártfai Krisztinának és Lakatos Zsüliettnek a szép verseket. A Gyöngyszemek Óvoda Csibe csoportjának a vidám műsort, melyre Tóthné Lukács Katalin, Feketéné Csizmadia Erika és Krupincza Béláné készítette fel az ovisokat. A Ceglédi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály, Bűnmegelőzési terület címzetes századosának, Kiss Editnek a tartalmas és hasznos tájékoztatást az időseket érintő "unokázás"-ról, közlekedési szabályokról, stb. A vendégek szórakoztatását Víg Zsoltnak és fiának Víg Dávidnak. Köszönjük minden résztvevőnek, aki ezt a szombat délelőttöt velünk töltötte, egy jó hangulatú szeretetvendégségben.
 
Cikk és fotó: Darányi Erika
 


   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2016.október.06.csütörtök - 19:01:12
Nyomtatóbarát változat email valakinek