POZÍCIÓ --->   Hírek


varga_janos_olimpikon_beiktattak_birkozo_hiressegek_csarnokaba_abony_2016.jpgBekerült a birkózó Hírességek Csarnokába az abonyi születésű Varga János, az 1968-as mexikói olimpia bajnoka.

A beiktatásra magyar idő szerint szombaton a riói olimpia helyszínén került sor.

A magyar szövetség (MBSZ) tájékoztatása szerint a nemzetközi szövetség egy "birkózóházat" alakított ki Rio de Janeiróban, de a 76 éves ünnepelt az ünnepségen egészségi okok miatt nem tudott részt venni, orvosai nem javasolták neki a hosszú repülőutat. Távollétében az MBSZ két vezetője, Bacsa Péter ügyvezető alelnök és Farkas Tibor főtitkár vette át az elismerést. Varga János az olimpia után ünnepélyes keretek között, Magyarországon kapja meg a díjat - adta hírül az MTI.

Varga János, Abony Város Díszpolgára, a hazai és a világ birkózósportjának legendája, halhatatlan egyénisége: olimpiai, kétszeres világ-, és kétszeres Európa-bajnok. 1939. október 21-én született Abonyban, ahol 1955-ben kezdte el a pályafutását id. Skultéty Sándor irányításával.  Négy évvel később, 1959-ben került be a felnőtt válogatott keretbe, majd nem sokkal ezután a Budapesti Honvéd birkózója lett, és visszavonulásáig a piros-fehéreket erősítette.
 
 
A 79 éves magyar legenda a kötött- és a szabadfogásúak 57 kilogrammos kategóriájában szerepelt, 1961 és 1971 között tíz érmet nyert világversenyeken: az 1968-as mexikói nyári játékokon, az 1963-as és az 1970-es világbajnokságon, valamint az 1967-es és 1970-es Európa-bajnokságon egyaránt aranyérmet szerzett. Ezek mellett 1961-ben és 1967-ben vb-második, 1962-ben és 1971-ben pedig vb-harmadik volt, az 1968-es Eb-n pedig a dobogó második fokára állhatott fel. A versenyzői kategóriában Varga János előtt eddig három magyar tagja volt a Hall of Fame-nek Kozma István, Polyák Imre és Kocsis Ferenc személyében.

A 15 új tagot az UWW augusztus 12-én Rio de Janeiróban, az olimpiai játékok alatt iktatja majd be. Jani bácsi orvosi tanácsra nem vállalja a hosszú utat, a magyar szövetség részéről Németh Szilárd elnök és Bacsa Péter alelnök veszi át a díjat, s majd itthon ünnepélyes keretek között adja át annak, akit illet - írja a Magyar Birkózó Szövetség honlapján.
 
Varga János így kommentálta beválasztását: “Igazán jól jött ez az elismerés, mert a korábbi vezetés alatt semmilyen szempontból nem kerültem szóba, így ez most elégtétel is. Annak idején szó volt róla, hogy legtechnikásabb birkózónak választanak, ez akkor nem történt meg, ez most igen, nagyon boldog vagyok.” - nyiltkozta korábban.

Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk és jobbulást kívánunk neki!

Darányi Erika

Forrás: MTI és Magyar Birkózó Szövetség honlapja
Fotó: Magyar Birkózó Szövetség honlapja és jochapress.hu   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2016.augusztus.15.hétfő - 21:31:37
Nyomtatóbarát változat email valakinek