POZÍCIÓ --->   Hírek


„A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.” Ernest Hemingway

Egész nap mozgásban voltak az iskolások és óvodások, sőt az őket kísérő pedagógusok is a 7. Kinizsi Sportnapon, melynek célja városunk és a környező települések általános iskolásainak, középiskolásainak részére a tömegsport jellegű mozgás, versenyzés lehetőségének biztosítása.

A rendezvényt a helyi sportegyesületekkel együttműködve március 30-án szervezte meg a Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola, melynek nem titkolt szándéka volt, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a sportolás iránt és megszerettesse velük a testmozgást.

Kavecsánszkiné Pál Erika igazgatónő az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy több kollégája sokat dolgozott a nap sikeréért, amelyet pályázati forrásból valósítottak meg. A sportnap főszervezője Vigh Krisztián testnevelő volt, a pályázatot pedig Tamasi Gyopárka tanárnő írta.

A képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg.
Videó itt -->

Megemlékeztek Katona Sándor volt testnevelő tanárról is, a Kinizsi Sportnap megálmodójáról. Az igazgatónő az ő sporttevékenységének emlékére ajánlotta a rendezvényt. Az egész napos programon megjelentek élsportolók, a sportegyesületek és szakosztályok képviselői. Fehér János, a gimnázium egykori diákja, a lábtoll-labda képviselője, Krupincza János karate-edző, Soós Edit a triatlon egyesület vezetője, Tóth Renáta szivacskézilabda oktató, Szalinka Szilvia sportakrobatika edző, Lőrinczy Attila és Lőrinczy László a birkózás képviselői, Bucsi Krisztina testépítő, Csutka Julianna zumba oktató, és az íjász egyesület tagjai. Az esemény díszvendége volt Mogyorósi Péter sportriporter, az FTC kommunikációs menedzsere és Lisztes Krisztián korábbi válogatott labdarúgó, edző, az FTC utánpótlás programjának vezetője.

Abony városa, intézményei és sportegyesületei, így a Kinizsi Gimi is kiemelt figyelmet fordít a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód fontosságára, és ezt a tanítási órákon túl iskolai és városi rendezvényeken is bizonyítja. Azt, hogy miért jó, és miért kell sportolnunk, talán nem kell megmagyarázni senkinek. A sportoló gyermek megfelelő fizikális és egészségügyi állapotban jobban teljesít az iskolában. „Olyan közösségbe kerül, amely távol tartja a káros szenvedélyektől, megtanítja hasznosan levezetni a felgyülemlő feszültséget, agresszivitást, a sporttól lelkileg és szellemileg is kiegyensúlyozottabbá válik, tudatosabban éli az életét.” – fogalmazta meg az intézmény a rendezvény célját.

A sportnapon a környező települések közül Újszilvás, Kőröstetétlen és Újszász is képviseltette magát. Több mint 10 sportág bemutatóját nézhették meg és próbálhatták ki a gyerekek, így a birkózást, az akrobatikus tornát, az asztaliteniszt, a karate-t, a szivacskézilabdát, a futást, a kézilabdát, a labdarúgást, a kosárlabdát, a röplabdát, a sakkot, a lábtoll labdát, és a lábteniszt. A szervezők egyéb szabadidős sportok bemutatásával is kedveskedtek, úgy mint a zumba fitnesst, a kerékpáros ügyességi pályát, az íjászatot, a katonai akadálypályát és a street workout-ot.

A sportrendezvényeket a Varga István Sportcsarnokban, a Mucsányi Tamás műfüves pályán, az Abonyi Lajos Művelődési Házban és a város főterén tartották. A nap megkoronázásaként egy jó nagy adag adrenalint kaptak a rendezvényre kilátogatók, ugyanis a Tóth Motorsport szervezésében délután gokart bemutatót tartottak a Kossuth téren, melynek apropója, hogy az egyesületek versenyzője, az abonyi ifj. Tóth Sándor, a Kinizsi Gimi tanulója. Az abonyi Tóth család a gokart szerelmese, akik kiválóan szerepeltek a tavalyi Kossuth kupán is a Bognár Gokart Parkban.

A sportolási lehetőségeken túl az iskola kiemelt feladatának tekinti az egészséggel kapcsolatos helyes gondolkodás kialakítását, ennek érdekében az egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokon, életvezetési tanácsadáson és állapotfelmérésén is részt vehettek a tanulók. Az egészségügyi szűrésbe a Városunk Fejlődéséért Egyesület tagjai is bekapcsolódtak, koleszterin- és vércukorszintet, vérnyomást, testzsírtömeget mértek. Dr. Tóth Katalin doktornő személyre szóló orvosi tanácsokkal látta el a fiatalokat és érdeklődőket. Az egyesület szervezésében dr. Cordines Ágnes, a Népegészségügyi Főosztály főorvosa, az egészséges életmódról, a táplálkozásról tartott érdekes előadást a tanulóknak.

A gokart bemutató végeztével kihirdették az egyes sportversenyek eredményét. „Az volt a célunk, hogy az óvodások korosztályától a középiskoláig sok-sok diák sportoljon, kipróbálják a különféle sportolási lehetőségeket. A város minden intézményébe eljutott a mai nap híre. Bízom benne, hogy sikerült felkelteni az érdeklődést, örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek, és sok diákot, gyereket sikerült megmozgatni.” – mondta Kavecsászkiné Pál Erika igazgatónő az esemény zárásaként.

Beszámolt: Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás, Darányi Erika és Speki


   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2016.április.01.péntek - 19:32:38
Nyomtatóbarát változat email valakinek