POZÍCIÓ --->   HírekFél éve működik új telephelyén a Komáromigép. Utánajártunk, mi történt az elmúlt hónapokban a mezőgazdasági gépgyártó vállalkozás háza táján. A kereskedelmi vezető, Komáromi Attila fogadott és kalauzolt végig bennünket a Vasút dűlőben található telephelyen, ahol beavatott minket a gyártási folyamatokba is, az alapanyagoktól egészen a késztermékig. Izgalmas utazás részesei voltunk, melynek gyümölcseit arassák le Önök!

A Komáromigépet 30 év mezőgazdasági gépgyártásban eltöltött szakmai tapasztalatra építve Komáromi Béla hozta létre 1999-ben. A kezdetben nehézségekkel küzdő vállalkozás gyorsan a fejlődés útjára lépett. Kialakultak a főbb gyártmányok, melyek mára hazai piacvezetők lettek, úgy mint a szárzúzó, a szalmaszecskázó, a soros műtrágyázó, a mikrogranulátumszóró és a többszörös díjjal kitüntetett sorközművelő kultivátor.

A riport során készített fotók a képre kattintva nézhetők meg.

Riport: Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás

Egyedül kezdte a gyártást

A vállalkozás jelenleg 20 főt foglalkoztat. Annak idején, 17 évvel ezelőtt Komáromi Béla teljesen egyedül kezdte el a munkaeszközök előállítását. Mára a Komáromigép egy országosan elismert és külföldi vevőkörrel is rendelkező mezőgazdasági gépeket előállító vállalattá nőtte ki magát, de mindvégig megmaradt az, ami. Egy minőségi termékeket gyártó, abonyi székhelyű családi vállalkozás, melynek a helyi mezőgazdászokkal, fémforgácsoló üzemekkel is jó a kapcsolata.

- Egy falusi fészerben kezdődött minden a Kodály Zoltán úton. Aztán a környező portákat megvásároltuk, bővítettük a műhelyet, mindig ragasztottunk hozzá egy kicsit. Néhány éve viszont már kinőttük, tovább terjeszkedni pedig már nem tudtunk azon a részen. Így megvásároltunk egy öt hektáros területet a Vasút dűlőben, ahol hosszú távon is lehet majd nyújtózkodni, és a munka jellegétől függően új alkalmazottakkal is tudunk bővülni – mesélt Komáromi Béla a kezdetekről és a fejlesztésekről.


- A munkavállalók 3/4-e abonyi szakember – veszi át a szót a fia, Komáromi Attila. - Viszonylag kényelmes a munkaidő, reggel 8-ra kell bejárni, majd délben van egy fél órás ebédszünet, és délután fél 5-kor teszik le a szerszámokat a fiúk. Egyébként hiány van a szakemberekből, nehéz jó lakatosokat és hegesztőket találni – egészíti ki.

Mindig előre gondolkodnak

A kezdetektől röpke bő egy évtized kellett a nagy előrelépéshez. 2014-ben sikeresen pályáztak bővítésre, megépülhetett tehát a Komáromigép új telephelye. A kivitelező a szintén abonyi Rapid Építő Kft. volt. A beruházás összköltsége 242 millió Ft volt, melyből 60.000.000,-Ft vissza nem térítendő támogatást kapott a vállalkozás. A fejlesztés keretében egy gyártócsarnok, valamint egy kétszintes iroda és szociális célú helyiségekből álló épület emelkedhetett ki az erre a célra megvásárolt területen, de van még lehetőség építkezésre.

Elhagyva a Kodály Zoltán úti családi fészket, a sorozatgyártást 2015 novemberében az új helyre költöztették át, miután ünnepélyes keretek között átadták azt.

Ahogy Komáromi Béla mondja: „A mezőgazdasági gépeket állandóan keresik a partnerek, ezért a vállalkozás sorozatban és készletre gyárt, hogy partnereit azonnal ki tudja szolgálni.” Belföldre és külföldre egyaránt szállítanak. A mezőgazdasági gépek felszereltség és a művelő testek függvényében 2-2,5-3 millió Ft összeg körül mozognak. Termékeikre két év garanciát vállalnak.

Folyamatos a kereslet a mezőgazdasági gépekre

- A készletre gyártás előnye, hogy szezon idején azonnal tudjuk a termékeinket értékesíteni. A gazda zsebében ott van a pénz, és ár-érték alapján, valamint a vállalkozások híréről eldönti, hogy hol vásárol. Nekünk fel kell készülnünk a szezonra, megfelelő készlettel kell rendelkeznünk, hogy mindjárt ki tudjuk szolgálni a vásárlókat – mondja a vállalkozás atyja, Komáromi Béla, aki egyéként nem híve a reklámozásnak; a jó bornak nem kell cégér – tartja.
Az új, modern közel 1900 m2-es csarnokban és a hatalmas udvaron pedig a készletezésnek nem is lehet akadálya.

A fentieket megerősíti Komáromi Attila is, aki szerint a mezőgazdaság ingadozása miatt okoz némi fejtörést az értékesítés.

- Márciusig csönd van – mondja , aztán megrohamozzák őket a gazdák, és mindenki sorközművelőt akar vásárolni, tehát addigra jelentős készletet kell felhalmozniuk. Ezt követően pedig a nyárra, őszre is készülni kell, mert kezdődik az aratás, és elérkezik a szárzúzók ideje is. Bár egész Magyarország kereskedelmi területeit behálózták már, exportjuk még nem jelentőségteljes, csupán 5 %. Ennek erősítésén is dolgoznak.

Családban marad(hat)

A családi vállalkozásban mindenkinek jut feladat, Komáromi Béla fia, Attila fogja össze az irányítási, kereskedelmi feladatokat, felesége Mónika pedig a könyvelési, pénzügyi feladatokért felel.

- Itt még talán az unokáim is tudnak ténykedni - mutat körbe reménykedve az új telephelyen Komáromi Béla. A nagyobbik unoka leány, ő Bianka, aki most ballag az általános iskolából és közgazdasági szakközépiskolában folytatja tanulmányait, a kisebbik pedig Viktor, aki a birkózás felé kacsintgat, és nagyon eredményes ebben a sportban. Jelenleg Abonyt kinőve már a ceglédi CVSE birkózó szakosztályának sportolója.
- Majd eldöntik a gyerekek, hogy szeretnének-e ebben a vállalkozásban dolgozni, és ki tudja, lehet hogy lesz egy rátermett vejünk, aki majd szintén be tud segíteni ezekbe a feladatokba – mondja Attila, aki párjával együtt nem szeretné gátolni a gyerekeket az önmegvalósításban.

Külön- és termékdíjas a sorközművelő kultivátoruk

A vállalkozás 2008-ban és 2010-ben kiérdemelte a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok különdíját az ABK 006 típusú sorközművelő kultivátorra Big Bag zsákos műtrágyaszóróval szerelve. Szintén 2010-ben a Hógazda Napokon ugyanez a kultivátor termékdíjas lett.

Abony Város Önkormányzata nevében sok sikert kívánunk a továbbiakban is a minőségi gyártáshoz és az értékesítéshez!

Elérhetőségek:
Komáromigép
Cím: 2740 Abony, Vasút dűlő 13.
Telefonszámok
Fax: 53/562-014
Mobil: 20/93-60-125
Internet
Web: www(pont)komaromigep(pont)hu
E-mail: komaromigep@pr.hu


   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2016.május.27.péntek - 18:49:20
Nyomtatóbarát változat email valakinek