POZÍCIÓ --->   Hírek

Alig múlt 16 éves, amikor 7:4-re leterítette orosz ellenfelét a szabadkai európai bajnokság birkózószőnyegén az Abonyi Birkózó Club kadett válogatottjának tagja, és bronzérmet akasztottak a nyakába a világversenyen. Nem mellesleg ő már egy kész nő, és egyáltalán nem ijeszti el a gondolat, ha valaki azt mondja, a "birkózás nem egy lányos sport", sőt erre rá is cáfol. Aktív, mozgékony gyermekként először tornadresszbe bújt, ami nagyon jól állt neki, és az eltelt 7 év alatt eredményeket is szerzett a tornában és akrobatikában. A fordulópont akkor állt be, amikor a két bátyját elkísérte a birkózóedzésekre, és egyszer csak elragadta a birkózótermek hangulata, majd ott maradt. Olyannyira komolyan veszi a birkózást, hogy jelenleg heti kilenc edzéssel elszántan készül a versenyekre a „Budapest” Baptista Külkereskedelmi Szakközépiskola, Gimnázium és Sportiskolában. A sport miatt iskolaváltásra is „kényszerült”, hiszen középiskolai tanulmányait a Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskolában kezdte meg. A jövő olimpiai bajnoka – mert bizony ilyen tervei vannak -, azonban nem bánja a váltást, hiszen minél jobb teljesítményt akar elérni a birkózásban. Megneszelték ezt sokan, és büszkék rá a városban.
 
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre! Fotó: Szilágyi Tamás
 
Beszámolt: Darányi Erika
 
Videórészlet a szabadkai kadet EB-ről: 
 
##SANITISED## id="Object1" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" width="600" height="450" data="files/media/201512152/player_flv_maxi.swf" type="application/x-shockwave-flash">##SANITISED##>

2015. évben „Abony Város Sportolója”

Molnár Nikoletta,

az Abonyi Birkózó Club és a Csepeli Birkózó Club kadett válogatott birkózója
 
Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 26-i zárt ülésén döntött a kitüntető cím adományozásáról Z-241/2015. (XI. 26.) számú határozatával. A kitüntetés átadása előtt rövid videóvetítésen bemutatták Niki EB küzdelmét, majd Pintérné Simon Szabina, a Művelődési Ház igazgatója felolvasta a méltatását. A kitüntetéssel járó plakettet, oklevelet és pénzjutalmat Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és dr. Balogh Pál jegyző úr adták át az ünnepi Képviselő-testületi ülés keretében 2015. december 15-én.
 
„Nem gondoltam volna, hogy én fogom kapni ezt a díjat. Nagyon jól érzem magam. Köszönöm mindenkinek, akik mellettem állnak és további szép sikereket kívánnak nekem a sporthoz. Még többet fogok edzeni, hogy még jobb eredményeim legyenek, és Abony város lakossága még büszkébb lehessen rám. Sajnos már nem vagyok Abonyban, nem itt edzek, hanem Pesten, mert Abonyban nincs edzőpartnerem. Viszont hiányzik az abonyi terem, mert itt kezdtem el a birkózást.” – mondta Niki meghatódva az esemény után.
 
Abony Város Képviselő-testülete „Abony Város Sportolója” díjat adományozhat azon sportolók részére, akik az adományozást megelőző évben országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.
 
Molnár Nikoletta méltatása:
 
Molnár Nikoletta 1999. március 18-án született. Nagyon aktív sportolói életet él már kisgyermek kora óta, hiszen igazi sportoló családból származik. 7 évig sportakrobatikázott, illetve 2 birkózó bátyját is mindig elkísérte az edzéseikre. Legidősebb testvére Svájcban birkózó edző, a kisebbik jelenleg is a felnőtt válogatott tagja. Nagyon megtetszett neki ez a sport, ezért döntött úgy, hogy birkózni kezd ő is, az időhiány miatt feladva a sportakrobatikát. 
 
Azt gondolná az ember, hogy a birkózás nem egy lánynak való sport. Azonban csak fogásnemben különbözik a férfi párjától. Ez a sportág nem csupán a testet, hanem a pszichét, az akaraterőt is erősíti. Hatalmas energia lakozik azokban, akik ezt űzik. Köztük Nikiben is, aki mára már birkózó bajnokká vált.
 
Niki már az első hetekben ráérzett a fogásokra, és úgy űzte ezt a sportot, mintha mindig is birkózott volna. Az Abonyi Birkózó Club kadett válogatott tagjaként nagyon keményen készült a megmérettetésekre. Sok magyar és külföldi edzőtáborban vett részt a célja elérése érdekében. A klubedzője, Lőrinczy Attila és válogatott edzői, Ritter Diletta és Martin Gábor hitt abban, hogy a megfeszített munka előbb-utóbb meghálálja magát. 2014-ben korkedvezménnyel az Európa-bajnokságon ötödik helyen végzett. Ezután sikert sikerre halmozott.
 
2015-ben Niki a női birkózás második napján bronzérmet nyert a szabadkai kadett EB-n a 40 kilogrammosok között remek birkózással, ahol 7-4-re győzte le orosz ellenfelét. Niki ezzel élete első érmét szerezte meg világversenyről, és a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az ifjú birkózó hölgy fehérorosz és finn birkózókat győzött le, majd egy olasztól szenvedett vereséget. Az EB bronzérmet nagybátyja, Szávai Zsolt után több mint 30 évvel neki sikerült először újra hazahoznia Abonyba.
 
Niki azonban nem szeretne itt megállni. Szeretne kijutni az olimpiára és testnevelés szakon akar továbbtanulni. Reméljük, hogy az álma valóra válik, és további sikereivel Abony város hírnevét is öregbíti.
 
A Képviselő-testület Molnár Nikoletta részére sporteredményei elismeréseként 2015. évben „Abony Város Sportolója” díjat adományoz.
 
- - -
 
A korábbi évek díjazottai:
2015. év
„Abony Város Sportolója” díj: Csáki Edina, Mádi Csaba, Kosaras József, Molnár András
„Abony Sportjáért” díj: Nagy Gáborné
„Jó tanuló, jó sportoló” díj: Fehér Levente
 
2014. év
„Abony Város Sportolója” díj: Csomor Janka, Petrezselyem Attila, Zana Nikoletta, Nagy Gergely
„Abony Sportjáért” díj: Orbán Béláné
„Jó tanuló, jó sportoló” díj: Mucsi Noémi
 
2013. év
„Abony Város Sportolója” díj: Csomor Erika, Gulyás Tamás, Molnár András, Bárány József
„Abony Sportjáért” díj: Medveczky Edit
„Jó tanuló, jó sportoló” díj: Orján Viktória
 
2012. év
„Abony Város Sportolója” díj: Molnár József, Major József, Hegedűs Gabriella
„Abony Sportjáért” díj: Lőrinczy Attila
„Jó tanuló, jó sportoló” díj: Soós Fanni Kinga
 
2011. év
„Abony Város Sportolója” díj: Molnár József, Szobonya Nikoletta és Lőrinczyné Kövér Judit
„Abony Sportjáért” díj: Tóth György
„Jó tanuló, jó sportoló” díj: Szuda Réka


   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2015.december.15.kedd - 21:02:22
Nyomtatóbarát változat email valakinek