POZÍCIÓ --->   Hírek


Nem ujjong az interjúkért, mégis kötélnek áll.  A nappaliban beszélgetünk, ahol az egyik sarokban kupáktól, érmektől, oklevelektől roskadozó szekrényt látok. Mint megtudom, a díjakat a család zsebelte be, és csupán az idei év diadalmaira emlékeztet. Ideje lesz új vitrin után nézni…
 
„A négy kerék az, ami leginkább vonzz a gokartban”

- Kiskoromban kaptam egy cross motort apától, amit nagyon élveztem, és szerettem volna versenyezni is vele, de ő lebeszélt róla. Egy évvel ezelőtt aztán négy keréken folytattam tovább, ami sokkal biztonságosabbnak látszott. Balatonlellén kezdődött: ott ültem életemben először gokartba, majd nem sokkal később elindultam egy versenyen, ahol a második helyen végeztem. Ezt követően egyre többször jártunk pályákra gyakorolni és beneveztem az Országos Bajnokságba is – mondja ifj. Tóth Sándor, vagy ahogy a családban becézik, „Sanci”.
 
A képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg!

A család együtt próbálta ki először a gokartot
 
Sanci más sportot is kipróbált, mielőtt a gokart mellett kötelezte volna el magát. Szolnokon például párbajtőrözött, a labdajátékokat viszont nem szereti. Apukája, Tóth Sándor félig-meddig tudatosan terelte fiát ebbe az irányba, nem is sejtve, hogy az egész családot „megfertőzi” a sebesség szele. Sanci anyukája is versenyez, és már kishúga is ismerkedik a négy keréken száguldó szerkezettel.

 
- Nagyon szeretem az adrenalint és a sebességet. A verseny gokartban 2-3 G-s erő is hathat a versenyzőre. Igazi kihívás 80-120-as tempónál elfordulni egy gyors kanyarban. Apával szoktunk együtt edzeni is, ilyenkor nem kíméljük egymást – meséli büszkén Sanci, amikor arról kérdezem, mit szeret ebben a sportban.
 
A katonai képzésbe is belekóstolt
 
Sanci jelenleg az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola 9. osztályos tanulója, ahol katonai alapismereteket is tanul elméletben és gyakorlatban. Nagyon jó kondícióban van, ami a gokartozás feltétele is. - Átlagos tanulónak érzem magam. A sport idáig egyáltalán nem zavart bele a tanulmányaimba, az edzések általában hétvégén vannak. Ha versenyhétvége előtt állok, akkor kicsit nehezebb időszak elé nézek a tanulással együtt. Az átlag testmozgásokhoz képest a gokartozás kevesebb normál edzéssel jár. Nem heti 5 nap, hanem általában csak heti kettő - erőnléti és pályaedzésre kerül sor – mondja Sanci érdeklődésemre.

 
Sokat tud gyakorolni
 
Szerencsére eddig komolyabb sérülések nélkül úszta meg a versenyeket, pedig számtalan megmérettetésen van már túl. Gyakorlási lehetőség van bőven, a közeli Bognár Gokart Parkban örömmel fogadják az abonyi Tóth családot, ahol három saját géppel tudnak készülni a versenyekre, és nagyon komolyan is veszik.
 
 
- Létrehoztunk egy egyesületet Tóth Motorsport Egyesület néven, melynek egyik fő célja a versenyeztetés, tehetségkutatás, az utánpótlás-nevelés, illetve a másik fő irányzat a biztonságos közlekedés elősegítése, javítása, a fiatalok közlekedési kultúrájának, moráljának erősítése. Ez ügyben különböző együttműködési megállapodásokat szeretnénk kötni elsősorban a helyi, de vidéki iskolákkal is, bekapcsolódni hasonló célkitűzésű egyesületek, szervezetek munkájába. Reményeink szerint az egyesületi munka ezen része a valamikori közhasznú cél elérését is elősegíti – mondja Tóth Sándor, Sanci édesapja.
 
Szponzorok segítségét kérik
 
Sanci álma, hogy komolyabb versenyeken is megméretesse magát, például nagypályás túraautó versenyeken, a Suzuki Swift Európa Kupán, illetve a formula kategóriákban: Formula Gloria stb.
 
- Amint lehetőségem lesz rá, szeretnék kategóriát lépni és nagyobb versenyeken indulni. Nagy álmom, hogy a Suzuki Swift Európa Kupára eljussak. Ez egyelőre még csak távlati terv. Ami viszont már közeli, az a 2016-os Mezőhegyi Gokart Kupa, Magyar és Osztrák mezőnnyel, melyen szeretnék elindulni – mesél terveiről.
 
A magasabb versenykategóriához azonban nagyobb anyagi ráfordítás szükséges, ezért a Tóth család szponzorok segítségére is számít, hogy Sanci minél több versenyen tudjon bizonyítani és egyre több kupát hozhasson haza Abonyba.
 
Őszinte elismerésünk a Tóth családnak és Sancinak, hogy egy év leforgása alatt számtalan eredményes versenyen vannak túl. A hobbijuk egyben kötelesség is számukra, amely mellett teljes mellszélességgel elköteleződtek.
 
A Tóth család versenyeredményeit ide kattintva tekinthetik meg részletesen.
 
Darányi Erika
Fotó: családi fotók, Ceglédi Panoráma, Amatőrgokart.hu
 
Korábbi cikkünk a témában ide kattintva érhető el.
 
Tóth Motorsport Egyesület
2740 Abony, Bocskai u. 6.
Tel.: +36-70/948-6116
Elnök: Tóth Sándor
 


   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2015.november.24.kedd - 10:10:24
Nyomtatóbarát változat email valakinek