POZÍCIÓ --->   Hírek


Az abonyi székhelyű MA-BAU Építőipari Kft-t 1990 májusában alapította meg Makai Béla okl. építészmérnök. A vállalkozás az elmúlt években folyamatosan növelve árbevételét a térség egyik meghatározó közepes méretű vállalkozásává nőtte ki magát. A cég pénzügyi helyzete stabil, megbízhatóan gazdálkodik. A szántóföldi növénytermesztést - a napraforgó, a kukorica, a repce, az árpa és a búza termesztését - 1996-ban indította be a vállalkozás Abonyban, amikor a kárpótlási jegyeket sikerült beváltani, és földeket vásároltak.
 
- Cégünk saját apparátussal a magas- és mélyépítési munkák teljes vertikumával foglalkozik: magas- és mélyépítési tervezési munkák, magas- és mélyépítési generál kivitelezési munkák, műszaki ellenőrzés, felelős műszaki vezetés, bányászati tevékenység, geodéziai mérések, költségvetések, pályázatok elkészítése stb. Munkáinkhoz megfelelő szakember- és gépi eszközállománnyal rendelkezünk, melyeket folyamatosan fejlesztünk. 2004-ben bevezettük az ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszert, valamint az ÉVOSZ külföldi munkavégzésre is alkalmasnak minősítette cégünket. A mezőgazdasági tevékenységet tekintve szántóföldi teljes körű növénytermesztési szolgáltatásokkal, terményszárítással és tárolással, szármaradványok bálázásával és értékesítésével, gabonakereskedelemmel, gyümölcstermesztéssel és értékesítéssel foglalkozunk – tájékoztatta lapunkat Makai Béla tulajdonos a cég profiljáról és a főbb tevékenységi körökről is.

A térség számos közintézményét rendbe tették
 
Az abony.hu kérésére Makai Béla beszélt a családi vállalkozásnak induló kft. főbb kivitelezési referencia munkáiról, melyeket főként a megyénkben végeztek, de számtalan munkájukkal túlnyúltak a megye határain is. Abony és térsége több neves középülete, köztere is a vállalkozás alkalmazottainak keze munkáját dicséri, úgy mint a Toldy Ferenc Kórház részleges homlokzat-felújítása, az abonyi Főtér út- és térburkolási munkálatai. A mérnöki tervezési tevékenységek területe jellemzően Abony és környékére terjed ki, ill. az ország egyéb területein is végzünk ilyen tevékenységet – egészítette ki Makai Béla, a cég megálmodója és alapítója.
 
Zökkenőmentes volt az idei aratás

Makai Béla beszélt az idei aratásról is, mely lényegében problémamentesen zajlott le, csupán az esőzések okoztak némi gondot.
- A csapadékos időjárás miatt kicsit megtorpantunk, mert a talajmunkák miatt gondot okozott, de összességében az aratások zavartalanul zajlottak, a napraforgó és a kalászosok aratásával nem volt gond. Jelenleg nagy ütemben folyik a kukorica betakarítása, majd kezdődik a szántás, és a búza elvetése a pár száz hektáros területen.
 
 
 
Fejlesztik a mezőgazdasági termesztést

Míg az építőipar területén a fejlesztések inkább stagnálnak, és a megrendelések többnyire pályázatfüggők, addig a mezőgazdasági termelés területén konkrét fejlesztési elképzelései vannak a vállalkozásnak, melyre 4-500 millió Ft-ot fektettek be a hatékonyság növelése érdekében.
 
- Az építőipart tekintve az uniós pályázatok lecsengtek, új pályázatokra és a lakásépítésekre várunk. Zömében a magasépítésben dolgozunk, melyhez a meglévő géppark elég, mivel azt folyamatosan fejlesztettük az évek során. A mezőgazdaságban a precíziós gazdálkodást vezetjük be, amely stratégiai beruházás. Korszerűsítettük a vetőgépeket, lecseréltük a kombájnokat, traktorokat, melyek alkalmasak az új, GPS-es technológia alkalmazására. Ennek az új eljárásnak a bevezetése és alkalmazása mérföldkő a cég életében.
 
A precíziós szántóföldi növénytermesztés segítségével a táblán belül kezelési egységeket hoznak létre és azokon eltérő dózisokat (műtrágya, vetőmag, növényvédő szer) alkalmaznak. Három jól elkülönült szakasz különböztethető meg alkalmazása során:
- műholdas helymeghatározás, kormányzástechnikák
- munkagép elektronikus vezérlése
- kezelési egységek kijelölése, dózisok meghatározása
 
Minimális fluktuáció
 
A cég stabil alkalmazotti létszámmal működik, 20 fő az építőipari kivitelezésekben, 15 fő pedig a mezőgazdasági ágazatban dolgozik.
- 99 %-ban helyiek dolgoznak a vállalkozásban, egy vidéki dolgozónk van csupán. A fluktuáció mértéke minimális, amely általában akkor fordul elő, ha fejlesztünk, nő a géppark állományunk és dolgozót kell felvenni. Az új és régi alkalmazottak esetében is fontos a szakmaiság, mind elméleti, mind gyakorlati szempontból – mondta Makai Béla az alkalmazotti létszámra vonatkozó kérdésünkre.
 
Várják a pályázati lehetőségeket
 
A vállalkozás gazdálkodása eredményes, megbízható. A helyi vállalkozásokkal és a város vezetésével kielégítő kapcsolatot ápolnak.
- Munkánkat a külső gazdasági partnerek is elismerik. Úgy gondolom, hogy a bizalom a legfontosabb. Elismerésül folyamatos megrendeléseket kapunk. A napi feladatokat, pénzügyi kötelezettségeket rendre teljesítjük. Bár hiteleket és lízingeket is igénybe veszünk, az ütemezett visszafizetést a gazdálkodásból kitermeljük. A településen működő vállalkozásokkal a kapcsolat korrekt, az adott szükséglethez mérten megfelelő, egymás segítő. Jó a kapcsolat a város vezetésével is. Ez sosem a személyes kapcsolatokon, inkább a gazdasági körülményeken múlik. Természetesen, ha külön igényünk lenne, megkeresnénk a városvezetést. Úgy érzem, hogy nyitottak, és bizalommal fordulhatunk hozzájuk. Voltak már közös projektjeink, és bármikor szívesen rendelkezésre állunk. Bízunk abban, hogy a település is tud majd pályázni, és mi is várjuk az EU-s forrásokat – mind a mezőgazdaságit, mind az építőiparit.
 
Abony Város Önkormányzata nevében nyertes pályázatokat és további sikeres vállalkozást kívánunk!
 
Cikk: Darányi Erika
 
Az alábbiakban a cég elérhetőségét és referencia munkáit tesszük közzé.

Elérhetőség:
Cég neve: MA – BAU Építőipari Kft.
Székhelye: 2740 Abony, János u. 3/a.
Telephelye: 2740 Abony, János u. 2.
Tel./ fax: +36 (53) 360 - 105
E-mail cím: info(kukac)ma-bau(pont)hu
Cégvezető/Tulajdonos: Makai Béla Okl. építészmérnök
 
Referenciák:
A teljesség igénye nélkül csak hogy néhányat említsünk a számtalan munka közül:
 
- Szolnok, Repülőtér és Helikopterbázis pénzügyi-számviteli központ kialakítás,
- Törtel Polgármesteri Hivatal 18 x 30 m – es tornaterem építése, a régi iskola elektromos rekonstrukciójával, fűtéskorszerűsítéssel,
- Abony, Szolnoki út 72. sz. alatti péküzem (Kékláng Pékség) építése
- Tápiószőlős, Házi Árpád Általános Iskola tornaterem építése
- Szolnok, MÁV Pályaudvar szociális épület építése és rekonstrukciója
- 80 lakás szerkezetkész építése Csömör, Pécel térségében
- Kistarcsa, Hollandia lakótelep (40 lakás építése szerkezetkészen)
- Ravatalozó épület építése, Nyársapát
- Erdei Ferenc Általános Iskola felújítási munkái, Nyársapát
- Kőröstetétlen, Művelődési Ház felújítási munkái
- Jászberény, Klapka György Szakközép- és Szakiskola tankonyha és étterem kialakítása
- Kocsér, Gábor Áron Általános Iskola „ B „ épületének helyreállítási munkái
- Abony, Idősek Napközi Otthonának felújítási munkái
- Terménytároló és szociálisépület építése, Tószeg
- Autószalon bővítése (Nissan Hovány), Szolnok
- Csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése, Nagykőrös, Tiszaroff és Cserkeszőlő
- Géptároló csarnok és irodaépületek építése (Papp Agro Kft.), Nagykőrös
- Szennyvíz csatorna rendszer építése utáni útépítési- és felújítási munkák, Tiszakécske
- Abony, Terménytároló és szárítótelep építése
- Abony, Fermentáló üzem föld- és monolit vb. munkái
- Nyársapát, Szarka Mihály Művelődési Ház felújítási munkái
- Cegléd, Toldy Ferenc Kórház, Pszichiátriai épületének homlokzat- és tetőfelújítása
- Szolnok-Szandaszőllős, 4 lakásos társasház építése
- Cegléd, mezőgazdasági csarnok felújítása
- Abony, Kossuth tér (Főtér) út- és térburkolási munkái


   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2015.november.04.szerda - 11:45:49
Nyomtatóbarát változat email valakinek