POZÍCIÓ --->   Hírek

A korszerűsített szennyvíztisztító telep próbaüzeme a végéhez közeledik

Folyamatos mérésekkel kell igazolni a tisztított szennyvíz megfelelőségét

Abony Város Önkormányzatának az Új Széchenyi Terv keretében benyújtott, KEOP-1.2.0/09-11-2013-0006 azonosító számú „Abony Város szennyvíztisztító telepének korszerűsítése” című pályázata 2014-ben támogatásban részesült. A projekt nettó összköltsége:  351.350.000,-Ft, a megítélt támogatási összeg: 326.675.241,-Ft.
 
A szerkezetépítési és technológiai szerelési munkák befejezését követően 2014. december hónapban kezdődött meg a próbaüzem, melynek során biológiai tisztítással kezelik Abony, Törtel, és Kőröstetétlen településekről beérkezett nyers szennyvizet. A féléves időtartamú próbaüzem végzésének célja, hogy az üzemeltetés során előtérbe kerülő hibákat javítsák és a rendszert összehangolják A próbaüzemeltetést, a DAKÖV Kft. Abonyi Üzemigazgatósága végzi közösen a kivitelezővel, a DTRT Vízépítő és Környezetgazdálkodási Kft.-vel.

A sikeres műszaki átadás-átvételi eljárás lezárásának és a vízjogi üzemeltetési engedély kiadásának feltétele, a tisztított szennyvíz minőségi előírásaira vonatkozó jogszabályokban rögzített határértékeknek történő megfelelés. Hat hónapon keresztül kémiai vizsgálatoknak vetik alá a nyers és tisztított szennyvizet. Az akkreditált minősítő labor által mért eredmények azt igazolják, hogy az Abony, Törtel, Kőröstetétlen ágról befolyó nyers szennyvíz esetében a tisztított szennyvíz minősítési paraméterei – a szulfidtartalom kivételével – minden esetben határérték alatti értékeket mutatnak. Ez azt jelenti, hogy az abonyi szennyvíztelepről a Gerje-Perjébe kifolyó szennyvíz lényegesen tisztább, mint korábban. A beruházás FIDIC mérnöki és műszaki ellenőri feladatait ellátó Akviron Kft. 2015. április 25-re tűzte ki, a szennyvíztisztító telep műszaki átadás-átvételi eljárás megkezdésének időpontját. A szakhatóságok közreműködésével végrehajtott eljárás várhatóan 2015. május 26-án lezárásra kerül, ezáltal a projekt fizikai megvalósítása 2015. május 29-én befejeződik.
 
 
 
 
 
A 2014. december, a 2015. január és a 2015. február havi mérési eredmények IDE kattintva tekinthetők meg.
 
Abony Város Önkormányzata


   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2015.április.27.hétfő - 20:47:41
Nyomtatóbarát változat email valakinek