POZÍCIÓ --->   Hírek


„Szeretném polgármester úrnak megköszönni, hogy a hívásomra eljött és a Nagyerdő és környékét és a négyesen túl élők életkörülményeit végig tudtuk tekinteni. Szemrevételeztük azt, hogy milyen körülmények vannak ott. Azt tudnám mondani, hogy az erdőben lévő állapotok gyászosak, siralmasak.
 
Egyes területeken olyan kép mutatkozik, mintha csatatér lenne, vagy Holdról érkeztek volna valakik és valami borzalmat hagytak volna maguk után. Teherautószámra kihordott városszélén lévő mocsok, dűlőutakra szemét kiöntve. Nagyon szomorú látvány, hogy az őzike ott kapirgál a lomok meg a roncsok között, amiben mindenféle van, sittől kezdve kommunális hulladékig.... Többször találkoztunk azzal, hogy hirdetéseket adtak fel bizonyos magánszemélyek szemételszállításra. Többen beleugrottak abba, hogy elszállíttatták a szemetet- valószínű nem is tudták, hogy hova kerül- a kommunális hulladékot és ezzel a mi erdeinket is bemocskolták, megkárosították ezen személyek. Úgy gondolom, hogy már mindenki értesült róla, hogy polgármester úr hadat üzent ezeknek a szemetelőknek, és itt helyben is közös megoldásokat keresünk annak érdekében, hogy ezt a szemétkupacot rövid időn belül el tudjuk tüntetni.”- mondta el a januári képviselő- testületi ülésen Kovács László, a Városfejlesztési Bizottság elnöke. 
 

Az ülés óta Gyigor Zoltán munkatársaival közösen több napon át takarította a Nagyerdőt, ahonnan mintegy 4 tonna illegális hulladékot gyűjtöttek össze, majd azt egy szemétlerakóba szállították. A Város több részén azonban továbbra is hatalmas szemét éktelenkedik. Kovács László bizottsági elnök kiemelte, hogy az illegális lerakók felszámolásának tetemes költségei vannak, ezért ezt a közpénzt például utak építésétől kell elvenni.
   
Hozzászólás: 0 Írta Lőrinczy Veronika  /   2020.február.04.kedd - 13:59:21
Nyomtatóbarát változat email valakinek


Miért van szükség új atomerőműre Pakson? Mennyire lesznek biztonságosak az új blokkok? Miként járulnak hozzá a klímavédelemhez? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Paks II. társaság tájékoztató járművén, amely tavaszi körútján településünkre is ellátogat.

A mozgó kiállításon az érdeklődők interaktív táblákon ismerkedhetnek meg az atomenergiával, a Pakson üzemelő négy, illetve a tervezett két új blokk legfontosabb jellemzőivel. Tájékozódhatnak a Paks II. beruházás jelentőségéről, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. Emellett kisfilmek segítségével megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, és virtuális sétát is tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A látogatás végén az érdeklődők felmérhetik a témában szerzett tudásukat, a tesztet helyesen kitöltők pedig ajándékot is kaphatnak.


A Paks II. interaktív mozgó kiállítása 2020. február 13 – 14 között 8-12.30 és 13-17 óra között Abony város központjában lévő aszfaltos piac parkoló - 2740 Abony, Kossuth tér 5-7. területén tekinthető meg egyénileg és csoportosan. 

Gondolta volna?

  • A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. által végzett elemzések alapján a napjainkban meglévő 8617 MW bruttó villamos teljesítőképességből csupán 4000 MW maradhat üzemben 2033-ig. Az összesen 2000 MW-os teljesítményű négy jelenleg működő paksi blokk 2032 és 2037 között, üzemideje végén leállításra kerül, ennek a helyébe lép majd be az összesen 2400 MW-os teljesítményű két új paksi egység. Nem az a kérdés tehát, hogy szükség van-e Paks II.-re, hanem az, hogy milyen további erőművek épüljenek, amelyek között lehetnek majd megújuló alapúak is.
  • Az új paksi blokkok a jelenleg elérhető legbiztonságosabb, ún. 3+ generációs technológiát képviselik. A legmodernebb elvárásoknak megfelelően passzív és aktív biztonsági rendszerekkel is fel lesznek szerelve, a reaktort körülvevő, kettős falú konténment pedig akár egy repülőgép becsapódása esetén is megvédi az épület berendezéseit.
  • Az ENSZ 21. klímacsúcsán mintegy kétszáz ország kötelezte el magát az éghajlatváltozás megelőzése és az emberi civilizáció védelme érdekében. A történelmi jelentőségű 2016-os párizsi megállapodás aláírói, köztük Magyarország, ígéretet tett többek közt a fosszilis energiahordozók kivezetésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Az atomerőművek segítik az éghajlatváltozás megelőzését, hiszen működésük során nem bocsátanak ki szén-dioxidot vagy más üvegházhatású gázt.
  • Az atomenergia továbbra is meghatározó a világ energiatermelésében: számos ország épít vagy tervez atomerőművet Európa- és világszerte. A Nemzetközi Energiaügynökség jelentésében 2040-ig a beépített nukleáris kapacitások további jelentős bővülését prognosztizálja, várakozásaik szerint az atomenergia részaránya a világ egyre növekvő energiatermeléséből 11-ről akár 18 százalékra nőhet.
  • A mozgó kiállítás évről évre népszerűbb, 2009-es indulása óta már több százezren tekintették meg a tájékoztató járművet, emellett nemzetközi elismerésben is részesült a kiállítás: az Atomexpo Awards nemzetközi pályázat társadalmi kommunikáció kategóriájának döntőjében a társaság oklevélben részesült.
   
Hozzászólás: 0 Írta Lőrinczy Veronika  /   2020.február.04.kedd - 10:32:03
Nyomtatóbarát változat email valakinek

A január végi képviselő- testületi ülésen Korbély Csabáné, a Humánpolitikai Bizottság elnöke fontos felhívást fogalmazott meg a lakosság felé, kérte az ingatlanok tulajdonosait, hogy tegyék rendbe portáikat, valamint azok utcafronti részét. 


„Majdnem minden kerületet érint az, hogy rengeteg elhagyatott, illetve lakatlan ház van Abony Város területén. Én azt szeretném kérni, hogy a Hivatal járjon el abban, hogy a felszólítások kimenjenek ezeknek a házaknak a tulajdonosaihoz. Hogyha ezek után sem rakják rendbe, akkor bírságot rójunk ki rájuk! Egyrészt nagyon rombolják a városképet, másrészt pedig gócot jelentenek mindenféle állatoknak. Ez az egyik, a másik pedig szerintem az, hogy még időben kellene egy felhívást tenni, hogy a járdák melletti növényzetet tegyék rendbe a háztulajdonosok. Nagyon sok helyen bokrok és fák vannak, és ezeknek a terjedelme olyan, hogy nem járható tőlük a járda. Sokszor problémát okoznak, el sem lehet tőlük menni az adott szakaszon! Nem a fa meg nem a bokor ellen beszélünk, hanem arról, hogy most még időben a rügyezés előtt, a fáknak és bokroknak az igazi életfunkciójuk beindulása előtt meg lehetne ezt tenni.” 


Pető Zsolt polgármester kérte a Hivatal munkatársait, és az aljegyző asszonyt, hogy az ezzel kapcsolatban szükséges intézkedéseket tegyék meg. A lakosság erről a későbbiekben tájékoztatást kap majd. 

LV
   
Hozzászólás: 0 Írta Lőrinczy Veronika  /   2020.február.04.kedd - 08:42:14
Nyomtatóbarát változat email valakinek

Hírkategóriák