POZÍCIÓ --->   Hírek


nato_2019_10_11.jpgMásodik helyezést ért el az NKE Nemzetbiztonsági Szakkollégiumának csapata a NATO 70 Konferencia és Szimuláció versenyen.
„A mostani eredmény egy évek óta tartó folyamat eredménye”- értékelt Resperger István ezredes. A Nemzetbiztonsági Szakkollégium igazgatója szerint hosszú utat tettek meg a sikerig, amelyben a korábbi vezetőnek, Dobák Imrének is fontos szerepe van. Az igazgató külön megköszönte a kutatócsoport vezetők munkáját is, akik segítették a versenyzők felkészülését. „Bízom benne, hogy a hallgatók, akik most a kollégium tagjai a későbbiekben a doktori képzésben vagy további területeken erősítik a nemzetbiztonsági szolgálatokat és az egyetem jó hírnevét”- hangsúlyozta Resperger István.
 
Barcza-Tóth Tímea, a Nemzetbiztonsági Kutatósejt vezetője elmondta, hogy a versenyre a téma iránti szeretetből neveztek, hiszen a szakkollégium minden kutatósejtjében valamilyen formában téma a NATO működése, szerepe. „Szerettük volna kipróbálni, hogy tudásunk mennyire átfogó és mély, illetve milyen egy NATO-döntéshozatal részese lenni”- hangsúlyozta Barcza-Tóth Tímea, aki szerint sok tapasztalatot szereztek a versenyen és büszkék az elért eredményre.
 
Lakatos Fanni, a Nemzetbiztonsági Kutatósejt tagja elmondta, hogy a színvonalas előadások után került sor a versenyre, amelyen először a szervezők felvázolták az alaphelyzetet, ami mentén elképzelésre került a szimuláció. Az ötfős csapat tagjai különböző bizottságokban tárgyaltak szakértőként olyan ügyekről, mint Koszovó lehetséges hadereje, a kibervédelem és a NATO stabilitásának növelése. Részt vettek az Észak-atlanti Tanács ülésén is, ahol Lakatos Fanni, Magyarország nagyköveteként a már elfogadott szakbizottságok döntéséhez igazodva ismertette az ország álláspontját. „A verseny sikeresen zárult, és úgy érzem, hogy sokat fejlődtünk, mind szakmailag, mind a retorikai készségek terén”- értékelt Lakatos Fanni.
 
Az ezüstérmes csapat tagjai: Barcza-Tóth Tímea, a Nemzetbiztonsági Kutatósejt vezetője; Dániel György, a Fegyveres Válságok és Terrorizmus Kutatósejt vezetője; Lakatos Fanni, a Nemzetbiztonsági Kutatósejt tagja; Jáger Áron, a Kiberbiztonsági és Technológiai Kihívások Kutatósejt tagja; valamint Tóth Máté, az NKE-ÁNTK államtudományi osztatlan képzés III. évfolyamos hallgatója.

Abony Város Önkormányzata nevében is gratulálunk az eredményhez!

Szöveg: Fecser Zsuzsanna
Fotó: NKE Doktorandusz Önkormányzat
Forrás: uni-nke.hu
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.október.21.hétfő - 21:37:09
Nyomtatóbarát változat email valakinek

70711434_3171330473005842_4738730416603660288_n.jpg80. születésnapját ünnepli a mai napon Varga János, a Nemzet Sportolója, Abony Város Díszpolgára!
Varga János egy élő legenda, aki a birkózásban mindent megnyert, amit megnyerhetett. 1968-ban olimpiai bajnoki címmel öregbítette városunk hírnevét, ezenkívül kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát, emellett 15-szörös magyar bajnok is.
Számos kitüntetést nyert eddig el. A teljesség igénye nélkül a következőket:
- 1985: Mesteredző
- 2007: MOB érdemérem
- 2010: A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztkeresztje
- 2016: A Birkózó Hírességek Csarnokának tagja
- 2018: A Nemzet Sportolója.
A mai napig ellátogat az abonyi mérkőzésekre is. Legutóbb a XX. Skultéty Sándor Birkózó Emlékversenyt nyitotta meg, ahol töretlen kitartásra bíztatott minden résztvevőt. Kihangsúlyozta, hogy nem egy település nagysága számít a nagyon szép eredmények eléréséhez, mert minden munkába fektetett energia meghozza egyszer a gyümölcsét! Erre ő az élő és követendő példa!
Budapesti köszöntésére Pető Zsolt polgármester, illetve Lőrinczy László, az Abonyi Birkózó Club elnöke ugyancsak ellátogatott, tolmácsolva szülővárosa jókívánságait. Abony Város Önkormányzata nevében is jó egészséget és nagyon boldog születésnapot kívánunk neki!

Jandácsik Pál
Fotó: Borsányi János
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.október.21.hétfő - 19:44:10
Nyomtatóbarát változat email valakinek

74687829_2490003714657895_1668097239714627584_n.jpgOktóber 20-án tartotta Őszi Minősítő Versenyét a Dalma Dance az abonyi Kultúra Házában. A rendezvénye a modern táncoké volt a főszerep, így street és hip-hop speed is színesítette a palettát. A fiatal tehetségek egyéni és csoportos produkciókkal csillogtatták meg tudásukat.
Pető Zsolt polgármester kiemelte, hogy nagyon támogatja az értékteremtő közösségi kezdeményezéseket, hiszen a szabadidő hasznos eltöltése mellett Abony többi lakójának örömére is válnak – nem véletlenül rendszeres fellépői a Dalma Dance csoportok a városi rendezvényeknek, programoknak. A Dalma Dance-hez hasonló csoportok ráadásul utat mutatnak az útjukat kereső fiataloknak, akik a jövőben talán hivatásos táncosok szeretnének lenni.
Abony Város Önkormányzata nevében is gratulálunk az eredményekhez, és jó felkészülést kívánunk a jövőbeli fellépésekhez!
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotó: Dalma Dance Club S.E. facebook oldala
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.október.21.hétfő - 19:19:23
Nyomtatóbarát változat email valakinek

img_7710.jpgAz Oktoberfest egy tradícionális német népünnepély. Először 1810-ben került megrendezésre, amikor I. Lajos király (akkor még trónörökös) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt. Velük ünnepelt München egész városa, azóta pedig az ország és a világ is! A ma már hagyománnyá vált esemény évente körülbelül hat millió embert vonz, köztük nagyon sok túristát Olaszországtól kezdve Japánig.
Az abonyi Bereki Sramli Fúvósegyüttes ennek az ünnepélynek a hangulatát hozta el a Kultúra Háza színháztermébe október 19-én. Klasszikus német népzenék, indulók töltötték be a termet, amit a lelkes közönség vastapssal jutalmazott.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotó: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.október.21.hétfő - 17:07:47
Nyomtatóbarát változat email valakinek

abony_cimerr.jpgA nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 87. § (1) bekezdése alapján
Abony Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének alakuló ülését összehívom.
 
Az ülés időpontja: 2019. október 24. (csütörtök) 13:00
Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal Díszterme
(Abony, Kossuth tér 1.)

Deák Sándor sk.
Helyi Választási Bizottság elnöke
 
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.október.21.hétfő - 16:32:28
Nyomtatóbarát változat email valakinek

imgp1549.jpg1956 történései a magyar történelem megkerülhetetlen fejezetébe tartoznak, amelyről iskolák és egyesületek is megemlékeznek. Így tettek a nagykőrösi úti Speciális Otthon lakói is, akik október 21-én tartottak rövid műsort a közönségüknek.
A Kazinczy-kúria előtti fán felavattak egy táblát. Egyet tavasszal március 15. emlékére ugyancsak felfüggesztettek rá, hogy ezzel róják le tiszteletüket a magyar nemzet hősei előtt.
A megemlékezést követően Benke Zoltán intézményvezető egy különleges kiállítást nyitott meg a kúriában „’56 alagútja” címmel az Otthon lakóinak és dolgozóinak munkáiból.
A kezdeményezés motorja Kiss Zsolt volt, aki a rendkívül igényesen berendezett tárlatot büszkén fedte fel a Kinizsi Pál Gimnázium diákjainak és a többi vendégnek.
Az 1956 hangulatát hűen tükröző kiállítást október 31-ig bárki megtekintheti hétköznap 9:00-14:00 óráig! Nagyon érdemes!
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.október.21.hétfő - 16:05:16
Nyomtatóbarát változat email valakinek

top-pumpkinparade-1.jpgHalloween ünnepe az ősi kelta hitvilágból alakult ki: a túlvilág szellemei október 31-én visszatérnek az élők világába. Ezek a bolyongó lelkek képesek emberekbe beleköltözni, ezért a kelták mindenféle maskara és álarc mögé rejtőztek, hogy megzavarják őket. Ebből a hagyományból alakultak ki a halloweeni jelmezes karneválok. A szokásokat nagyon sok angolszász ország átvette, azonban Észak-Amerika tette igazán populárissá az ünnepet.
Halloween Magyarországon is egyre népszerűbb. Abonyban is szerveződnek ez időtájban beöltözős bulik, ahol a fiatalok és idősebbek mindenféle rémségnek öltözve rémítgetik egymást. Halloween egyik szimbóluma a vicsorgó töklámpás, amellyel nagyon sokan feldíszítik az otthonukat. Kiváló elfoglaltság a tökfaragás a gyermekeknek is!
Mádi Zsolt hét konténernyi halloween tököt ajánlott fel Abony Város Önkormányzatának, amelyet óvodás csoportok és iskolák kaptak meg. Valamennyi csoport köszöni a nagyszerű felajánlást! Az őszi foglalkozásokon számos remek munka fog készülni belőlük, amelyek az intézményeket díszítik majd – szülők és „szellemek” szemének nagy örömére!
 
Jandácsik Pál
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.október.21.hétfő - 14:19:23
Nyomtatóbarát változat email valakinek

Hírkategóriák