POZÍCIÓ --->   Hírek


imgp0031.jpgAugusztus 9-én került megnyitásra az abonyi Kultúra Háza aulájában egy ifjú tehetség, Szabados Ildikó festmény kiállítása.
A szemet megragadni nagyon nehéz feladat, mert számtalan inger éri a hétköznapokban. Folyamatosan bombázzák ezt az érzékszervünket – gondoljunk csak a csillogó, de a felszín alatt valójában üres reklámokra. A művelődési ház valamennyi kiállítása megálljt parancsolt ennek az eszement zsongásnak, köztük Szabados Ildikó is, aki már általános iskolában imádott rajzolni Sári Zoltán rajztanár keze alatt. Hetedik osztályos korában belekóstolt a szobrászatba is.
A festészettel csak ez év márciusától kezdett el foglalkozni. Első művét a Marcipán Cukrászda tulajának, a mestercukrász és ugyancsak festőművész Móra Lászlónak készítette el a születésnapjára. Tőle még több biztatást kapott, hogy folytassa tovább ezt a hobbit. Csupán néhány hónap termése az a kisebb-nagyobb méretű harminchárom festmény, amiket elhozott a mindössze húsz éves művész a művelődési házba. A zömében tájképekből álló sorozatban csendéleteket és állatképeket is meg lehet csodálni.
– Megesik, hogy az esti órákban kap el az ihlet, és akkor hajnalig festek – mesélte lelkesen Ildikó, akinek ez az első önálló kiállítása. – A kiállított képek között vannak olyanok is, amelyek a napfényt magukba szívják, így foszforeszkálnak éjszaka.
imgp0026.jpgAz abonyi Kultúra Háza nagyon fontosnak tartja a tehetséggondozást. Szívesen látja a falai között a helyi alkotók munkáit. Ildikó előtt egy gobelin és egy fotó kiállításnak is helyet biztosított az idén.
Az augusztus 3-i megnyitón két, ugyancsak fiatal előadóművész szintén bemutatkozhatott. A Bihari Ifjúsági Stúdió tagjai, Mocsári Alexandra és Fekete Fanni rövid, ám szívmelengető műsorával minden jelenlévőt elvarázsolt.
Az intézmény reméli, hogy ettől a festmény kiállítástól még több útját kereső alkotó kedvet kap, hogy megmutassa magát, hiszen munkájukkal ők is helyi értékteremtők.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.augusztus.10.szombat - 13:50:21
Nyomtatóbarát változat email valakinek

Hírkategóriák