POZÍCIÓ --->   Hírek


plakt_t_party_kiegsztett.jpgAz Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely ismét megrendezi a Tó Party című nagyszabású szabadtéri rendezvényét augusztus 3-án a Mikes-tónál.
Az egész napos program egy délelőtti főzőversennyel indul, amely az abonyi tarka borjú legendáját járja körül. A szervezők cégeket, egyesületeket, baráti társaságokat, családokat várnak erre e megmérettetésre, illetve bárkit, aki szeret főzőcskézni. Az elmúlt években még külföldről is érkeztek vendégek, akik egy kiváló szakmai zsűri előtt mutatták meg főzőtudásukat az értékes ajándékokért. Három kategóriában lehet nevezni: bográcsos ételeket, sülteket, grilleket és egyéb, Kinizsi korabeli ételeket kell elkészíteni marhahúsból vagy borjúhúsból.
 


A délelőtt során fellép a Kéknefelejcs Dalkör, illetve Csányi Sándor és Simon Évike Varázslatos Duója. Egész nap kézművesek, étel-ital árusok várják a vendégeket. Délután több abonyi tehetség, együttes ad műsort: a Kipp-Kopp Rock, Melody Band, Dalma Dance, Sztojka Frank és a Bihari Ifjúsági Stúdió, illetve a gyermekeknek simogatással és sétáltatással egybekötött „élő” dinoszaurusz show-val kedveskednek a szervezők.
Az esti órákban neves előadók szórakoztatják a nagyérdeműt: a Groovehouse, a Fresh, továbbá a Kerozin 20 éves élő jubileumi koncertet ad, majd retro disco zárja a programot.
A hagyományos lampion készítő versenyre az alkotásokat névvel és életkorral ellátva július 31-ig lehet leadni a Kultúra Házába, illetve a rendezvényen készült, #toparty2019 szöveggel ellátott szelfik feltöltői között értékes ajándékok kerülnek kisorsolásra!
 
Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.július.13.szombat - 09:51:56
Nyomtatóbarát változat email valakinek

imgp9695.jpg2019. június 12-én az abonyi Kultúra Háza aulájában nyílt egy gyönyörű gobelin kiállítás. A megnyitó kezdetén a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola Bihar Trió 2017 formációja reneszánsz táncokat játszott.
A gobelin, avagy szövött kárpit, faliszőnyeg, falkárpit a fal takarására és díszítésére szolgáló textil, esetleg festett vagy préselt bőr. A gobelin-minták tárháza végtelen, gyakran híres festmények hű vagy kevésbé hű másolatai is megszületnek gobelinhímzéssel faliképként. Az abonyi Kultúra Háza 2017-ben is otthont adott egy gobelin kiállításnak Tűalkotások címmel, amely Hegedűsné Lankus Hajnalka műveiből állt. Az idei kiállítás alkotásai négy művész portfóliója, amelyek számtalan témából merítenek: emberalakok, tárgyak, csendéletek, tájképek rajzolódnak ki a fonalakból, amelyek a művész sokoldalúságát hangsúlyozzák ki.
Szabó Lászlóné 1948-ban született egy Borsod megyei kis faluban. Itt járt általános iskolába, majd nyolcadik osztály után a sárospataki Rákóczi Gimnáziumban érettségizett. Érettségi után Budapestre költözött, itt dolgozott egy ideig. Gyermeke születése után Abonyba került, és a Mechanikai Műveknél vállalt állást, ahol 25 évet töltött el. Nyugdíjba vonulása után kezdett el foglalkozni a gobelin kézimunkával, amit nagyon megszeretett. Nem csak műveli ezt a hobbit, hanem szívesen segít másoknak is, tanácsokat ad a gobelin készítéssel kapcsolatban.
Kopjás Ferencné 1966-ban költözött Abonyba. Azóta itt él. Itt tanult meg szőnyeget szőni, majd amikor a gyerekei nagyobbak lettek, elment a Mechanikába dolgozni. Végül a ceglédi kórházból ment nyugdíjba. Ő is nyugdíjas éveiben kezdett el gobelinezni. Nagyon szereti művelni ezt a hobbit, leköti és megnyugtatja. Mindig örömmel tölti el, ha elkészül egy alkotással, és lehet benne gyönyörködni. A kedvencei a tájképek és virágos képek.
Imréné Piroska a gobelin hímzéssel 2008-ban ismerkedett meg. Gyerekkorában édesanyja segítségével tanult meg hímezni, kötni, amely már akkor is kellemes időtöltést jelentett neki. Jellemzően előnyomott Szamosközi faliképeket hímez, de szereti a leszámolható mintákat is, amik sokkal nagyobb kihívást jelentenek a számára. Szerinte a gobelinezés rendkívül hasznos időtöltés, mert az alkotás örömével ajándékozza meg őt, továbbá ajándéknak is kiváló. Fali képei díszítik saját és családtagjainak otthonát is.
Dorogi Béláné a legidősebb kiállító – már betöltötte 90. életévét –, aki egészségügyi állapota miatt sajnos személyesen nem tudott részt venni a megnyitón, de a munkái képviselték őt. Ő az ékes bizonyíték, hogy nem számít az életkor, ha egy hobbiról, szenvedélyről van szó.

imgp9693.jpg

A gobelin munkákat július végéig lehet megtekinteni az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely nyitvatartási idejében.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(Nagyításhoz kattintson a képekre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.július.13.szombat - 09:05:26
Nyomtatóbarát változat email valakinek

Hírkategóriák