POZÍCIÓ --->   Hírek


abonyiak_abonyert2019.jpg„Abonyiak Abonyért” Alapítvány Kuratóriumától

Tisztelt Abonyiak!
Kedves Barátaink!
 
Szervezetünk kuratóriuma az alapítók szándéka szerint évente egy alkalommal „Abonyiak Abonyért” kitüntető díjat adományoz azoknak, akik Abony város fejlődése érdekében végzett tevékenységükkel elismerést vívtak ki a társadalmi élet bármely területén.
A kitüntetettek személyéről a beérkező előterjesztések alapján az Abonyiak Abonyért Alapítvány kuratóriuma dönt. A díjak 2019-ben az augusztus 20-i városi ünnepség keretében kerülnek átadásra.
Szeretnénk, ha ebben az évben is minél többen, minél szélesebb körben élnének a javaslattétel lehetőségével, ezért kérjük a díjazottak személyére vonatkozó ajánlásaikat.
Az indítványokról várhatóan 2019. július 16-án dönt a Kuratórium, ezért a javaslatokat (indoklással alátámasztva) 2019. július 15-én 12.00. óráig juttassák el
 - személyesen vagy postai úton a Kultúra Házába (Abony, Kálvin út 1.), vagy
- elektronikus úton a petozsolt.abony@gmail.com e-mail címre.
Köszönjük segítő közreműködésüket!
 
Abony, 2019. június 25.
Tisztelettel:
Abonyiak Abonyért Alapítvány Kuratóriuma
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.június.25.kedd - 18:10:56
Nyomtatóbarát változat email valakinek

eselyegyenloseg2019.jpgMozgáskorlátozottak Közép-Magyaroszág i Regionális Egyesülete 2019.június 7 én tartotta Vácon Esélyegyenlőségi napját, melyet Dr. Chikán Csaba emlékére ajánlottak fel.
A megnyitó a művelődési ház aulájában volt a rendezvényre nagyon sokan elmentek.
A világ nagyon sokáig medikai (gyógyászat) alapon fordult a fogyatékkal élők felé, de a múlt század '70-es éveitől már inkább emberjogi kérdés a törődés, hogy az érintettek a társadalom teljes értékű tagjaiként élhessék meg mindennapjaikat. Kiemelt felelőssége van ebben, a szükséges feltételek megteremtésében a mindenkori döntéshozóknak, a különböző szinteken tevékenykedő vezetőknek. Ugyanakkor a legnagyobb feladat a szakemberekre hárul, tehát őket illeti elsősorban a köszönetnyilvánítás – mondta köszöntőjében Fördős Attila polgármester, megemlítve, hogy dr. Chikán Csaba példát mutatott áldozat vállalásból. Köszöntötte a résztvevőket, a sorstársakat Roszik Csaba, a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesület helyi csoportjának új vezetője is, aki úgy fogalmazott, hogy az elődök lefektette alapokra építve az érdekérvényesítés, a figyelemfelhívás módjait tekintve folyamatosan alkalmazkodni kell a modern kor kihívásaihoz és feltételeihez.
Az emlékező beszédek követően szavalt Drexler Sándor, Faludi Szilvia vezetésével dalokat adtak elő a fogyatékkal élők Tabán utcai otthonának gondozottjai (zongorán kísérte őket Marót Géza), s nagy sikere volt Kovács Ferenc gitáros-énekes is. Fördős Attila Vác város polgármestere átadta a „Fogyatékossággal élő váci emberekért díjat, amelyet Járja Andrea intézményének nevében vett át Szociális Szolgáltatások Háza Hajléktalanok Átmeneti Szállása és Nappali Melegedője.
eselyegyenloseg201902.jpgA nap további részében az egyik teremben vetített képekkel, előadásokkal felidézték a résztvevők dr. Chikán Csaba munkásságát. Az 1970-es évek elején, Magyarországon a mozgássérült emberek előbb sportegyesületeket hoztak létre. 1977-ben a szervezéssel addig próbálkozó emberek gyógyító intézményekben találkozva vitatkoztak egy országos érdekvédelmi szervezet létrehozásának szükségességéről, annak módjáról. 1979 októberében csatlakozott ehhez a munkához 6 egyesület megalakította a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Együttműködési Bizottságát.
Rokkant Személyek Nemzetközi Éve 1981-ben folytatódott az egyesületek létrehozása valamennyi megyében és az általuk képviselt országos szövetséget. 1980 szeptemberében politikai és állami döntés született arról, hogy több évtizedes sikertelenséget következtében engedélyezik a fogyatékkal élő emberek országos szövetség megalakulását, amelynek folytatásra  MEOSZ első elnökségének tagjaira. Megválasztották a küldötteket az alakuló Küldöttközgyűlésen, amely 1981. június 13-án amikor megválasztották vezetőit és elfogadták az Alapszabályt. A Szövetség 1981 novemberében kezdte három alkalmazottal és csekély állami támogatással és a ma már jelenlegi helyen fogadja a segítségre szorulókat.
eselyegyenloseg201903.jpgA MEOSZ a mozgássérült emberek legjelentősebb hazai érdekképviseleti szervezete. A Szövetség egyben a legrégebbi és – százötvenezres aktív tagságával – az egyik legnagyobb civil szervezet is Magyarországon. Szövetségünket, a MEOSZ-t 1981-ben a mozgássérült emberek helyi egyesületei hozták létre és az óta is ők irányítják. Minden megyében működik egyesületünk, vannak megyék, ahol több is. Az egyesületek a tagsággal való közvetlen kapcsolattartásra több mint 900 helyi csoportot hoztak létre, amelyek lefedik az ország egész területét, így a legtöbb településen számítani lehet munkájukra. Tagsági viszony alapján vagy egyébként szorosan együttműködünk minden olyan szervezettel, csoporttal, amely mozgássérült emberekkel foglalkozik. Így számos egyesülettel, alapítvánnyal, szövetséggel igyekszünk hatékony munkamegosztást kialakítani és fenntartani.
A MEOSZ és tagegyesületei döntő többsége közhasznú szervezet. A különböző iskolákat képviselő diák vendégek pedig érzékenyítő foglalkozásokon vehettek részt. A foglalkozást vezették: Oravecz László autista tapasztalt szakértő, Okos Levente látássérült, Kanyó Zsolt egyesület alelnöke mozgássérült. A rendezvényt követően számos emlék elevenedet meg a kötetlen beszélgetések során felidézve a rég múltat.                                            
 
Az abony.hu-nak beszámolt: Bellay Katalin
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.június.25.kedd - 16:46:33
Nyomtatóbarát változat email valakinek

gaal_timi01.jpgEgy hatalmas show keretében ért a döntőjéhez a Magyarország Szépe 2019 című verseny. A rendkívül rangos megmérettetés nyertese végül Nagypál Krisztina lett, aki Thaiföldön képviselheti majd országunkat a Miss Worldön, a top 20-as mezőnybe viszont – amely később 16-ra szűkült – egy abonyi származású fiatal is bejutott! Gaál Tímea is négyféle öltözékben: bikiniben, nemzeti ruhában, estélyiben és „kreatív tourban” sétált végig a kifutón, és meg sem állt a második helyig, így ő lett a Magyarország Szépe 2019 első udvarhölgye!
– Hatalmas megtiszteltetés, hogy idén én lehetek a Miss World Hungary első udvarhölgye – nyilatkozta az abony.hu-nak Gaál Tímea. – Nagyon jól bizonyítja ez az eredmény, hogy egy kisvárosból is szép, nagy sikereket lehet elérni, ha kellő kitartással és alázattal rendelkezünk. Minden lányt arra buzdítok, hogyha van benne egy kicsi affinitás a megmérettetéshez, vagy csak tapasztalatot szeretne szerezni, induljon benne, mert nincs veszítenivalója. Nekem sem az volt elsődleges célom, hogy az első helynek járó koronát hozzam haza. Mindig csak kis célpontokat tűztem ki magam elé az egész verseny során. Először a top 20-ba való bekerülés volt a cél. Amikor bekerültem a táborba, akkor az alversenyeket szerettem volna „túlélni”. Onnan az élő show után a top 5 volt a cél. Nagyon örültem, amikor bekerültem a top 5-be. Külön öröm és boldogság volt, hogy mindezek után a a második helyen végeztem.
Tímea kihívásnak fogta fel a versenyt, amire testileg ugyan csak február óta készült igazán, de lelkileg folyamatosan trenírozta magát.
gaal_timi02.jpg– Évek óta terveztem, hogy jelentkezem erre a versenyre, de mindig közbejött valami, ami miatt ez meghiúsult – leginkább a vizsgaidőszakok miatt, mert nagyon fontosnak tartottam a tanulmányaimat. Tudtam, hogy nagyon kemény feladat előtt állok. A tábor rendkívül erős fizikai és mentális kihívást jelent minden lány számára, ahol voltak mindenkinek nehezebb és könnyebb napjai, pillanatai, de úgy érzem, hogy a feladatomat a lehető legjobban végeztem el. Ennek szerencsére meg is lett az eredménye.
Tímea szeretne továbbra is a szépségiparban, illetve a modell szakmában dolgozni, amíg van rá lehetősége, de azt sem akarja, hogy az egyetemi tanulmányai kárba vesszenek.
– Szeretném ezt a két dolgot „összegyúrni”. Orosz nyelvű hírolvasónak készülök, ami nagyon egyedülálló munkakör. Majd az idő eldönti, hogy milyen utat kell még bejárnom ahhoz, hogy ezt elérjem – összegezte a gondolatait Tímea, akinek a naptára nagyon sűrű a versennyel járó kötelezettségei miatt.
Abony városának valamennyi lakosa nevében kitartást, jó munkát, hasonlót sikereket kívánok neki, illetve azt, hogy élje meg továbbra is az álmait!
Ezúton várunk szeretettel minden érdeklődőt a Miss World Hungary 2019 első udvarhölgyének, Gaál Tímeának a köszöntésére június 29-én 17 órára az abonyi művelődési ház előtti térre, ahol köszöntőt mond Romhányiné dr. Balogh Edit, Abony város polgármestere is. Gaál Tímea egy nyílt interjú keretében beszélni fog az élményeiről, tapasztalatairól, amelyek különösen a szárnyaikat bontogató fiatalok számára lehetnek érdekesek!
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók forrása: Gaál Tímea facebook oldala
gal_timi_hirdets.jpg
 
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.június.25.kedd - 09:43:40
Nyomtatóbarát változat email valakinek

Hírkategóriák