POZÍCIÓ --->   Hírek


parlagfu2019.jpgA parlagfű nagymértékű elszaporodásának a közegészségügyi és gazdasági károsító hatása számottevő. A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége. A hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos/földhasználó nem tesz eleget a kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendelik az ún. közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot szabnak ki. 

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy belterületen a jegyző, külterületen (az ingatlanügyi hatóság által helyszíni ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv tartalma alapján) a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket. 
 
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése kimondja: „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” 
 
Fontos tudni, hogy a hatósági intézkedéshez (közérdekű védekezés végrehajtása, bírság kiszabása) nem szükséges a sérelem – egészségkárosodás – bekövetkezése, e körben elégséges a védekezési kötelezettség elmulasztásának megállapítása. 
 
Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. Amennyiben a parlagfű elleni közérdekű védekezést kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a parlagfű elleni közérdekű védekezés abban az esetben rendelhető el, ha az  adott területen a kultúrnövény tőszáma nem éri el az agronómiailag  indokolt tőszám 50%-át és a parlagfűvel való felületi borítottság a 30%-ot meghaladja. A parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet értelmében a közérdekű védekezést belterületen a jegyző, külterületen, a Pest megye és Budapest területén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala (a továbbiakban növény- és talajvédelmi hatóság) rendeli el. 
 
A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik. Nem kerül sor a vállalkozó általi parlagfű-mentesítésre, ha az ügyfél időközben maga eleget tesz kötelezettségének. A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie. 

A növényvédelmi bírság kiszabására a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak. A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjed.
 
Parlagfűvel fertőzött lehet a mezőgazdasági kultúrnövénnyel borított terület, nem mezőgazdasági terület (elhanyagolt telkek, építési területek), vagy nem művelt, elhanyagolt valamikori szőlők, hétvégi kertek, zártkerti ingatlanok, valamint a vonalas létesítmények (utak. vasút) melletti sávok. 
 
A védekezési kötelezettségét nem teljesítő tulajdonos/földhasználó a – bírságon túl – vele szemben elrendelt közérdekű védekezéssel kapcsolatosan felmerülő költség megtérítésére is kötelezett. A költség köztartozásnak minősül. A közérdekű védekezés elrendelése után minden esetben növényvédelmi bírság kiszabására kerül sor, az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII. 31.) Korm. rendelet alapján. 

Arra tekintettel, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással érhetünk el, kérem tegyenek eleget a fenti jogszabályi kötelezettségüknek. Ugyanakkor szükséges figyelemmel lenni arra is, hogy nem elegendő az, hogy valaki lekaszálta a szennyezett földterületet, azt tiszta, parlagfű-mentes állapotban a vegetációs időszak végéig meg kell őrizni.

Abony Város Önkormányzata
Fotó: egeszsegkalauz.hu
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.június.11.kedd - 16:46:30
Nyomtatóbarát változat email valakinek

fzverseny_el.jpgAz Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely ismét megrendezi a Tó Party keretén belül Abonyi Tarka Borjú Főzőversenyét augusztus 3-án a Mikes-tónál.
A szervezők Abony lakosságát, cégeket, egyesületeket, baráti társaságokat, családokat várnak a rendezvényre, illetve bárkit, aki szeret főzőcskézni. Az elmúlt években még külföldről is érkeztek vendégek, akik egy kiváló szakmai zsűri előtt mérették meg magukat az értékes ajándékokért.

Három kategóriában lehet nevezni: bográcsos ételeket, sülteket, grilleket és egyéb, Kinizsi korabeli ételeket kell elkészíteni marhahúsból vagy borjúhúsból.
A szervezők a főzéshez helyet, vizet, tűztálcát biztosítanak, de a főzési alapanyagokat, eszközöket, tüzelőt (fa, gáz) a csapatoknak kell hozniuk!

A nevezési díj: 1500 Ft/csapat
A nevezési határidő: július 31.

A verseny programja:
08:00 Regisztráció (nevezési díj befizetése: 1.500.-Ft a helyszínen), helyek elfoglalása
09:00 Megnyitó, tűzgyújtás
12:00–13:30 Zsűrizés
14:00-14:30 Eredményhirdetés
 
A rendezvény ideje alatt a volt abonyi Tesco parkolójában is le lehet parkolni.

felhvs_fzverseny_2019.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre!

A nevezési lap letölthető ITT!

A Tó Party egyre nagyobb népszerűségnek örvend Abony városában és a környező településeken is. A délelőtti főzőversenyt egész napos program követi, kézművesek, étel-ital árusok várják a vendégeket, az esti órákban pedig neves előadók lépnek fel: a Groovehouse, a Fresh, továbbá a Kerozin 20 éves élő jubileumi koncertet ad.
 
 
Jandácsik Pál
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.június.11.kedd - 16:21:15
Nyomtatóbarát változat email valakinek

felukitas2019.jpgAbony városában több épületben is felújítási munkálatokat végeznek a nyár folyamán, szem előtt tartva az önkormányzati tulajdonú épületek állagmegóvását.
Az egyik ilyen intézmény a tószegi úti Szivárvány Óvoda és Bölcsőde, ahol augusztus 31-ig az Abofer-Bau Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság munkatársai nem csak az óvodai csoportépület „folyosó-átjárótető” és a hozzá kapcsolódó előtetők, lapostetők felújítását végzik el, hanem a Semmelweis utcai folyosó burkolatcseréjére is sor kerül. A döntés Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottságának 2019. május 21-i nyílt ülésénén született meg. A vállalkozási szerződés, illetve a munka megkezdésének időpontja is május 31. volt.
Az óvoda mellett a Kálvin János utcai volt Sívó-kúriában is felújítási munkálatokat végeznek az 58/2019. (IV.25.) számú Képviselő-tesületi határozat döntése jóvoltából. A SZOLFŰT’08 Kft. az Egészségmegőrző Központ hidroterápiás kezelőjében lévő szellőztetőrendszer szerelési munkálatait csinálja meg július 31-ig. A vállalkozói szerződés, illetve a munka megkezdésének időpontja ugyancsak május 31. volt.
Az épületben körülbelül 30 évvel ezelőtt készült el a központi fűtés, illetve a Hidroterápia kezelőben a szellőztetés, a 2000-es évek elején viszont a berendezés egy részének elbontása után egy új páramentesítő rendszert építettek be.  A levegő befúvó rendszert, amely a mai napig működik, a kivitelező meghagyja, de a párátlanítót kihagyja belőle, és az elszívásra új légcsatorna és ventilátorok kerülnek beszerelésre. A kivitelezés után a helyiségben 6-7szeres légcsere fog így megvalósulni.

Jandácsik Pál
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.június.11.kedd - 14:58:12
Nyomtatóbarát változat email valakinek

reflektor04.jpgAz Abonyi Muzsikáló Gyermekekért Alapítvány Bihari Ifjúsági Stúdiója már márciusban bemutatta Reflektor című darabját, de a nagy sikerre való tekintettel június 7-én ismét láthatta a közönség a produkciót az abonyi Kultúra Házában.
A tavalyi évben debütáltak a fiatalok egy musical gála keretén belül – bár többségük már korábbról ismerős az abonyi színjátszás világában, hiszen a 2012-es Dzsungel könyvében is szerepeltek, majd a Bihari Gyerekszínház Oliver! (2013) és Aladdin & Jafar (2014) című darabjai után az István, a királyban (2014) és a Jézus Krisztus Szupersztárban (2015) csillogtatták meg a tehetségüket. Vagyis az eltelt hét év alatt felnőtt egy generáció. A „régi gyerekszínházasokból” kinevelkedett egy új társulat, a Bihari Ifjúsági Stúdió.
Balogh Tamás Zsolt a Dzsungel könyvében Buldeót, Agrabah világában Dzsinnit, Webber darabjában pedig magát Jézust alakította. Időközben a Szigligeti Színházban is értékes tapasztalatokat szerzett. A Reflektorban nem csupán az egyik főszereplőt, a problémás Tyront alakítja, hanem egyben rendezője is a produkciónak, amely komoly kihívást jelentett a számára.
reflektor01.jpg– Sosem kellett még ilyen feladattal megküzdenem, így nem tudtam, hogy mire számítsak. Nehezebb volt, mint gondoltam. Rendezőként minden karakter bőrébe bele kell bújni egy kicsit, így sajnos sokáig pont a sajátomat hanyagoltam. Az utolsó két hétben döbbentem rá, hogy mennyire le van maradva a karakterem a többiekétől, gyakorlatilag én éreztem magam a leggyengébb láncszemnek a történetben.  Ekkor tudtam önmagamra koncentrálni, mert minden más összeállt, köszönhetően a csodás csapatnak, illetve vezető társamnak, Drávay Zorkának hála, aki a kezébe vette az irányítást, és így az én vállamról levett egy nagy tehert. Végül egy csodás élmény lett belőle. Kimozdultam a komfortzónámból, mert egy olyan karaktert kellett megformálnom, aki abszolút nem az én profilom. Köszönöm, hogy egy ilyen kiváló csapattal dolgozhatok. Ez még csak a kezdet! – nyilatkozta Zsolti.
Drávay Zorka már évek óta koreografál a Bihari társulataiban. A munkáját mindig hosszú tervezési folyamat előzi meg. – Úgy igyekszem megragadni a stílust, hogy az alapsztorit, illetve a táncok jeleneteit nagyon alaposan átgondolom, a zenei alapot többször meghallgatom. A Reflektorban a klasszikus balett keveredik a mai, nagyon populáris street műfajokkal (hip-hop, break, stb.), ami nagy kihívást jelentett. Igyekeztem némi jazzbalett stílust is csempészni a koreográfiákba. Jó pár alapötletet vettem híresebb táncosok, tánciskolák internetes videóiból, illetve saját, régebbi tudásomból – magyarázta Zorka, aki a zenés-táncos darabok híve. A Reflektor pedig ízig-vérig musical.
reflektor03.jpgTökéletes választásnak bizonyult a fiatal tehetségeket felvonultató stúdió számára, mert útjukat kereső előadóművészekről szól. Egy iskolában játszódik, ahol barátságok születnek, románcok bimbóznak, azonban egy szörnyű tragédia árnyékot vet valamennyi szereplő életére, akiknek nincs más választásuk: együtt kell élniük a veszteséggel, hogy tanulhassanak belőle egy szebb, jobb jövő reményében. Az egymással párhuzamosan futó történetszálak mindegyike egy-egy kényes, olykor preventív témát boncolgat: a tanár-diák viszonyt, első szerelmet, az iskolai lemorzsolódást, droghasználatot.
Német Eszter Stefánia alakítja Carment, a fiatal diáklányt, aki feszegeti a saját határait, majd végérvényesen áthágja azokat, miután nem tud megbirkózni a sikerrel és csillogással járó problémákkal. A való életben nem egy hírességről olvastuk azt, ahogy elbukik a népszerűség hajszolása közben, majd a kábítószerfüggővé válik. Carmen a saját élete árán állít példát saját diáktársainak, hogy hogyan dőlhet romba megannyi szép álom és remény a telhetetlenség, önkontroll hiányában. A szerep embert próbáló feladat volt, amit Eszter tökéletesen oldott meg.
reflektor02.jpgSzámomra a karakter halála jelentette a legnagyobb kihívást, amely mellé kíváncsiság is társult. Mikor először próbáltuk Carmen halálának a jelenetét, mindenkit rázott a hideg, mert éreztük: ez így élethű lesz. Bevallom, nagyon nehéz volt ez a jelenet, hiszen előtte egy életvidám, már-már túl energikus lányt játszottam, és ezt az átmenetet nehéz volt rendezni magamban a színfalak mögött. A színpadra sokszor könnyes szemmel mentem fel ehhez a jelenethez, mert így tuningoltam magam. Megértettem, hogy egy rossz döntés egy egész életet tehet tönkre – taglalta Eszter.
Carmen karakterét az iskola drámatanára, Mr. Myers támogatja, de ő sem tudja megmenteni a lányt. Mennyire engedheti meg egy tanár, hogy a diákja életének a részévé váljon? – Az ember társas lény, és szerintem egy tanár-diák barátságban az emberek barátkoznak egymással, ezt nem lehet megtiltani. A barátságban a felek egy kicsit formálják is egymást, a tanár-diák barátságban ez még inkább érezhető. Hiszen a tanár – hivatásából adódóan –, tudásával, szemléletével próbálja formálni a diákot. A gyeplőt az idősebbnek és a tapasztaltabbnak kell tartani, tehát a tanárnak, mindezek tudatában szerintem megengedhető – fejtette ki a karakterével kapcsolatban Fű Péter.
reflektor05.jpgMyers mellett még két tanár gyakorol nagy hatást a cselekményre. Fajka Zsanett Ms. Shermannje és Majoros Noémi Ms. Bellje a művészet taníthatósága, illetve mindenhatósága miatt kerül konfliktusba Tyronnak (Balogh Tamás Zsolt) köszönhetően, aki nagyszerű táncos, azonban súlyos diszlexiával küzd. Mit kell tennie egy tanárnak a diákjai érdekében? Fajka Zsanett szerint – aki jelenleg előadóművészeti tanulmányokat folytat – nem elég a puszta tehetség, mert megfelelő karizma is kell a biztos művészkarrierhez.
Shermann egy elég nehéz karakter. Szigorú, céltudatos, tapasztalt, mégis szerethető. Küzd a diákjaiért, akkor is, ha ezzel konfliktusba keveredik velük, mert tudja, hogy ez a javukat szolgálja. A darab egy különleges művészeti iskolában játszódik, ahol a zene, tánc es színészet kap kiemelt szerepet. Shermann nem csak arra törekszik, hogy az iskolából tehetséges művészek kerüljenek ki, hanem arra is, hogy ezek az emberek helyt tudjanak állni a nagyvilágban. Intelligens művészeket szeretne nevelni. Ez nem minden esetben egyszerű feladat, mert nem csak a diákjaival, hanem a kolleganőjével Ms. Bellel is szócsatába keveredik. Egy pillanatra a hite, személye megtörni latszik, ám erőt kap a munkájából, diákjaival való kapcsolatából, sikerül összeszednie magát, és végül minden jóra fordul. Sikeres, eseménydús négy evet zár az Előadói Művészetek Iskolájában.reflektor06.jpg
A darab egyik szerelmespárját: Nicket és Serenát Szacskó Levente és Fekete Fanni alakítja. Levente Újszászról jár Abonyba az ifjúsági stúdió próbáira. 
– Több mint egy éve invitált a színkörbe Balogh Tamás Zsolt, akivel akkor még egy gimnáziumba jártunk. Három éve szerepeltünk közösen Szolnokon egy musicalben, így értékes barátságra tettünk szert. Nagyon szeretek a színkörbe járni, mert ez egy nagyon jókedvű, vidám, energiával teli csoport, ahol rengeteg lehetőséget kapunk határaink kitolásához, megismeréséhez. Rengeteg mindent köszönhetek a Biharinak, hiszen az elmúlt egy évben sokat tanultam magamról és a színház, illetve a színészet világáról. Örültem Nick szerepének, de a próbafolyamatok során egyre több akadályba ütköztem. Nem igazán sikerült teljesen kibontakoztatni először a karaktert, ám egy kis segítséggel, és Nick életének átgondolásával végül sikerült belehelyezkednem a szerepbe. Nagyon hálás vagyok, hogy a színkör tagja lehetek, mert rengeteg bíztatást, szeretetet, törődés kapok mindenkitől, és ezeken felül komoly szakmai segítséggel támogatnak minket a tapasztaltabb társaink.reflektor07.jpg
A darab további szereplői Vikartóczki Emese, Kormos Kata, Géresi Angéla, Balogh Ádám, Jandácsik Pál, Kocsis Zoltán, Kiss Tamás, Enyedi Dorina, Vörös Flóra, Mocsári Alexandra, Csizmadia Réka, Retkes Lili, Kássa Kinga, Jandácsik Violetta, Kovács Panna és Agócs Boglárka voltak. A pazar fényeket Guti Tivadar szolgáltatta, a hangosító Bujdosó Tamás volt. Vámos Bettina felelt a sminkért, Jébert József (Öcsi) tervezte a díszletet. Neki Balogh Tamás és Veres Ferenc nyújtottak segítséget. A darab producerei Bakosné Kocsi Judit és Debreczeni-Bakos Melinda voltak.
A megérdemelt siker után az ifjúsági stúdiónak nem sok ideje van a pihenésre, mert már gőzerővel tervezik a következő darabot, amely az előzetes tervek szerint augusztusban kerül bemutatásra.

Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Várhalmi Sándor
(A képek nagyításához kattintson rájuk!)
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.június.11.kedd - 14:42:10
Nyomtatóbarát változat email valakinek

 
A nagyításhoz kattintson a képre!
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.június.11.kedd - 14:25:06
Nyomtatóbarát változat email valakinek

Hírkategóriák