POZÍCIÓ --->   Hozzászólás


img_6688.jpgAz Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett csoport Pünkösdi Fúvószenekari és Mazsorett találkozót szervezett június 9-én.
Pünkösd a keresztény kultúrkör egyik legjelentősebb ünnepe. Abony számára azért is jeles, mert az 1993-as év Pünkösdjén kapta meg a település a városi rangot.
Ebben az időszakban 1998 óta rendeztek Fúvószenekari és Mazsorett Találkozókat egészen 2014-ig. Ez a hagyomány ugyan egy időre megszakadt, de idén ismét egy színvonalas összejövetellel ajándékozták meg a szervezők Abony lakosságát. Már a délelőtti órákban a város több pontján adott térzenét a zenekar: Újszászi úton, a Mikes tónál, a Vasútállomás előtt és a Tószegi úton is.
17 órától a résztvevő együttesek a Szelei úti MOL benzinkúttól az abonyi rendőrség és polgárőrök felvezetésével a Kinizsi Városkapu alatt vonultak át a Szent István Római Katolikus Templom elé a fellépéshez.

img_6599.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett csoport mellett az Abonyi Kisfúvósok, a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar, Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara is részt vett a műsorban. Az Abonyi Kisfúvósok a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola növendék fúvószenekara. Petrucz György trombita tanár alapította, és azóta nem csak Abonyban, hanem a környező településeken is megmutatták repertoárjukat, amely leginkább slágerek feldolgozásaiból állnak, de indulókat és klasszikusokat is játszanak.
Az Abonyi Kisfúvósokat a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar követte. Az együttes a település életének meghatározó kulturális szereplőjévé vált.
Szakmai eredményeik közül kiemelendik a 2012 tavaszán megrendezett minősítő hangverseny, ahol showzenekari kategóriában nemzetközi aranydiplomát kaptak. A zenekar vezetője 2012. júniusától Tatai József. Az együttes tagjai a tápiógyörgyei zeneiskola jelenlegi és volt növendékei. A hagyományos indulózenék mellett filmzenéket, könnyűzenei slágereket, komolyzenei műveket is műsorra tűznek. Külföldön is sikeres szerepléseket tudhatnak maguk mögött: 2015-ben Svájcba, 2016-ban Olaszországba látogattak. 2017-ben maguk is fúvószenekari találkozót szerveztek.

img_6732.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Pécs Város Mazsorett Együttese 1990-ben alakult a SZIBIROBI mazsorett együttesként. 2004 szeptemberétől Hajdú Orsolya lett a mazsorett csoport vezetője. Jelenlegi nevüket 2012 óta viselik a városuk iránti tisztelet jelenkét. Az együttes eddigi fennállása alatt 39 db I. helyezést, 8 db II. helyezést, 6 db III. helyezést, valamint 16 db arany, 5 db ezüst és 1 db bronz minősítést kapott.

img_6987.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A közös számok elhangzása után a rendezvényt Mészáros János Elek és a CANTORES ECCLASIAE RÉZFÚVÓS EGYÜTTES „Hazám, hazám te mindenem” című műsora zárta. Mészáros János Elek a Csillag születik című televíziós tehetségkutató műsor negyedik szériájának a győztese. A Rézfúvós Együttessel opera és operett áriákat, magyar nótákat és filmzenéket adtak elő. Előadásukban a teljesség igénye nélkül elhangzottak a „Hazám, hazám”, „Egy rózsaszál szebben beszél”, „Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország”, „Kell még egy szó” és a „Délibábos Hortobágyon” című dalok.
A nagy meleg ellenére a rendezvényt több százan kísérték figyelemmel, amely ékes példája annak, hogy a töretlenül népszerű fúvószenekari egyesület és mazsorett csoport munkája pótolhatatlan, a város kulturális érájában betöltött szerepe megkerülhetetlen. 
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
   
Hozzászólás: 0 Írta Sajtóreferens  /   2019.június.12.szerda - 21:24:12
Nyomtatóbarát változat email valakinek

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz